Protester i egna led.

Skatteproblem för brittiska regeringen

Ett stort skattebråk ställer till problem för den brittiska labourregeringen och premiärminister Gordon Brown. Labours avsikt är att höja skatten rejält för dem som tjänar allra minst. Protesterna är många, även inom regeringen.

– Det är miljoner lågavlönade förlorare och de måste betala för mat, bränsle och räntehöjningar, den här veckan och den här månaden. De kan inte vänta på någon hjälp längre fram, säger Jim Cousins från Newcastle.

Han är av de många Labour-ledamöter i parlamentet som protesterar mot sitt eget partis skattepolitik. Hittills har cirka 70 Labour-parlamentariker skrivit på ett upprop mot skatteförslaget.

Det Labour avser att göra är att skrota den lägsta skattesatsen för de som tjänar minst. Cirka fem miljoner britter betalar idag bara tio procent i inkomstskatt, men i framtiden ska de istället betala 20 procent, enligt förslaget.

Vinnare blir de som idag betalar 22 procent i skatt, för den skattegränsen föreslås också försvinna och istället blir det en större grupp som ska betala just 20 procent.

Premiärminister Gordon Brown har bara helt kort bemött kritiken.

– Vi har som regering gjort mer de senaste 50 åren för att minska fattigdomen än vad någon annan regering har gjort, hävdar Gordon Brown.

Premiärministern är redan nu hårt pressad av fallande opinionssiffror och skatteomröstningen nästa vecka kan bli ett ytterligare bakslag för honom.

Det konservativa Torypartiet vill sätta sig i diskussioner med regeringen om låginkomsttagarna och Liberaldemokraterna efterlyser förslag för att dämpa effekterna av förslaget.

I sista stund har regeringen lovat en utredning om hjälp till de hårdast drabbade, och finansministern ger också löften.

– Jag kommer återvända till frågan i kommande budgetar, men det jag inte kan göra är att göra om budgeten nu, säger finansminister Alistair Darling.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".