Videobilder tagna ombord på det georgiska spionplanet. Foto: Georgiska flygvapnet/AP.

Nytt gräl mellan Georgien och Ryssland

Ett nedskjutet obemannat georgiskt spaningsplan har skapat en ny ordstrid mellan Ryssland och Georgien. Båda sidor anklagar varandra för att trappa upp konflikten.

Bilderna i georgisk tv sägs komma från det obemannade spionplanet precis innan det skjuts ned över Abchazien.

Precis innan bilden blir svart syns hur ett plan avlossar en missil mot spionplanet. Georgien hävdar att bilderna är bevis för att detta var ett ryskt jaktplan av typen MiG 29, trots att det inte går att se några symboler på filmsnutten.

Varken Georgien eller utbrytarrepubliken Abchazien har ett sådant plan. Men enligt rysk tv fanns inga av ryska flygvapnets plan eller piloter i området och i stället visas bilder på det nedskjutna spionplanets rester, ett israelisktillverkat Hermes 450.

Den hetlevrade georgiske presidenten Micheil Saakasjvili anklagade i ett telefonsamtal med ryske presidenten Vladimir Putin Ryssland för incidenten. Putin kommenterade senare att det var Georgien som brutit mot FN-konventioner genom att spaningsflyga över Abchazien.

Allt skedde samma dag som postgången återupptogs mellan Georgien och Ryssland och relationerna skulle bli bättre. Men Ryssland är irriterat över Georgiens Nato-ambitioner och Georgien upprört över Rysslands nya samarbete med utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

Frågan om de båda områdenas status är en ständig källa till kontrovers mellan länderna. Därför får ett annars rätt obetydligt, obemannat spaningsplan så stora konsekvenser. Båda sidor talar om provokationer. Ryssland med entusiastiskt stöd från Abchazien och Georgien hålls om ryggen av USA.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".