Björklund vill sänka pensionärers skatt

Uppdaterad 16:27
Folkpartiet vill sänka skatten för pensionärerna med 200 kronor i månaden från 2009 eller 2010. Det sa partiledaren Jan Björklund idag, tisdag. Men statsminister Fredrik Reinfeldt stöder inte förslaget.

Tidigare har regeringen sagt att det är arbetslinjen som gäller. Det ska löna sig att arbeta. Om fler arbetar höjs pensionerna, och pensionärernas villkor förbättras.

När vårbudgeten presenterades förra veckan sa finansminister Anders Borg att han hoppades att det skulle finnas utrymme för att förbättra villkoren för de sämst ställda pensionärerna på ett tydligare sätt.

Anders Borg ville då inte svara på om det skulle genomföras med hjälp av skattesänkningar eller höjda bidrag.

Nu säger Jan Björklund att skattesänkningar är den bästa lösningen för alla ålderspensionärer. Han räknar med att det finns utrymme för skattesänkningar på 200 kronor i månaden, något som skulle kosta statskassan fyra miljarder kronor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt stöder inte förslaget. Han anser att det inte går att komma med sådana löften nu.

Jan Björklund är tveksam till om sjuk- och förtidspensionärer bör omfattas av skattesänkningarna.

– I första hand tänker vi på ålderspensionärer, sedan kan man diskutera om det ska gälla från en viss ålder eller när man slutar arbeta.

Varför inte sjuk- och förtidspensionärer?

– Den frågan får diskuteras men vår allmänna strävan är ju att personer som kan stimuleras att komma tillbaka till arbetsmarknaden ska kunna göra det.

Det har ju visat sig att väldigt få av dem kan komma tillbaka till arbetsmarknaden?

– Hittills har det varit så men jag vill inte uttrycka mig kategoriskt på den punkten.

Utöver skattesänkningar för pensionärerna kan Jan Björklund tänka sig att också ge riktade bidrag till de allra sämst ställda pensionärerna.

– Det är en rak lösning, en skattereduktion för alla pensionärer på 200 kronor i månaden. Sedan kan det behövas mer riktade insatser för de allra fattigaste pensionärerna.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".