ÖB Håkan Syrén.
Tortyren i Kongo

Fortsatt politiskt stöd för ÖB

Riksdagens försvarsutskott har fortsatt förtroende för ÖB Håkan Syrén, trots händelserna 2003 i Kongo där svenska officerare såg en tillfångatagen kongoles utsättas för tortyrliknande behandling av fransmän. Men politikerna vill få snabbare information om sådana händelser.

– Vi har ju självklart förtroende för ÖB, men att vi får reda på det via medierna, då är det något som brister. Självklart är det så, säger socialdemokraten Anders Karlsson som är vice ordförande i försvarsutskottet.

Den ansvarige svenske officeren i Kongo, Hans Alm, rapporterade inte om händelsen till Sverige. Några år senare hörde överbefälhavaren rykten om den och först för några veckor sedan, när SVT:s Uppdrag granskning skulle göra ett program om händelsen, offentliggjorde försvarsmakten vad den visste.

På tisdagsförmiddagen frågades Syrén ut av försvarsutskottet. Folkpartisten Allan Widman vill i fortsättningen ha mer öppenhet.

– Det är allvarligt att svenska officerare inte rapporterar hem om folkrättsbrott som har begåtts inom ramen för internationella operationer. Men det är ännu viktigare att försvarsmakten hanterar informationsbiten med öppenhet och energi. När informationen har kommit har den kommit väldigt sent och när informationen kommer har vi fått delar men inte helheten.

Har du då förtroende för ÖB?

– Han har sagt att han är starkt beslutsam att öka öppenheten i myndigheten . Men jag tror att överbefälhavaren har förutsättningar att genomföra detta, säger folkpartisten Allan Widman.

Enligt den utredning om händelsen som Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg gjort, fanns det uppgifter om en skenavrättning. Men i Ekots lördagsintervju i helgen förnekade Hans Alm det.

– Det är det jag säger. Det är väldigt motstridiga uppgifter. Det är ett bra exempel på det och det är det som har gjort det här så svårt, hela resan, att ta ställning i de här frågorna, säger Håkan Syrén.

Är det inte en myndighetschefs ansvar att se till att så här viktiga frågor blir utredda? Borde du inte själv ha satt igång en utredning tidigare?

– Jag har lärt mig en hel del av det här, det ska jag säga dig. Men det har varit min uppfattning att man utövar inte ledarskap och ett chefskap som bygger på rykten. Man måste veta vad man gör, säger överbefälhavaren Håkan Syrén.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".