Grekland

Ingen ändring av svensk asylpolitik

Sverige kommer att fortsätta att skicka tillbaka asylsökande till Grekland till dess att Migrationsverket eller domstolarna fattar ett annat beslut. Regeringen kan, enligt migrationsminister Tobias Billström, inte ingripa trots att den grekiska mottagningen av asylsökande inte anses uppfylla kraven på rättssäkerhet.

– Det kan inte jag som minister påverka. Det får jag inte lov att påverka dessutom enligt svensk lag, men jag tycker att det är viktigt att peka på att det säkert kan ske förbättringar av situationen i Grekland, men det är ju någonting som EU-kommissionen tagit upp och för en dialog med grekiska regeringen om, säger Tobias Billström.

I till exempel Finland har man en annorlunda beslutsgång och där har regeringen möjlighet att påverka vilka som skall avvisas och vilka som får stanna.

Finland har delvis anpassat sig till uppmaningen från FN:s flyktingorgan UNHCR att inte skicka asylsökande tillbaka till Grekland. Det gäller alltså flyktingar som först kommer till Grekland när de anländer till EU, men sedan flyttar vidare inom unionen.

Enligt den så kallade Dublinförordningen skall de då tillbaka till Grekland, men där anses inte flyktingmottagningen uppfylla EU:s krav på rättssäkerhet. Därför kräver nu Finland i varje enskilt fall en skriftlig garanti av de grekiska myndigheterna att alla asylsökande får en korrekt prövning. Och inga barn eller sjuka avvisas alls just nu.

Det handlar sammanlagt om ett tiotal fall. Sverige har i år avvisat omkring 50 personer till Grekland, förra året nästan 900. Men borde inte Sverige som Finland kräva garantier.

– Vi har ett system med självständiga myndigheter och domstolar och jag kan inte ingripa i hur de bedömer de här frågorna. Det enda jag kan säga är att Sverige inte har för avsikt att ensidigt frånträda Dublinförordningen men det gör ju inte heller något av de andra länderna, säger Tobias Billström.

Nej, fortfarande gäller principen tillbaka till Grekland också i Finland, även om man tillfälligt har hejdat avvisningarna och kräver garantier att rättsäkerheten upprätthålls. Och Finlands migrationsminister Astrid Thors litar på att garantierna håller.

– Så länge motsatsen inte är bevisad kan vi inte utgå ifrån något annat. Jag tror vi får lita här på de myndigheter och medborgarorganisationer och annan information som vi har fått, säger Astrid Thors.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".