Styckmordsmålet

Läkarna beviljas skadeståndsprövning

De två män som miste sina läkarlegitimationer efter att ha åtalats för mordet på en prostituerad 1984 kommer att få sina skadeståndskrav prövade. Det beslutade tingsrätten på tisdagen.

De två männen, som i medierna har kallats obducenten och allmänläkaren, kräver staten på 40 miljoner kronor. Staten företräds av justitiekanslern och de båda männen av advokat Ismo Salmi, som är nöjd med att tingsrätten tagit upp de båda männens mänskliga rättigheter i beslutet.

– Det är ju helt rätt att göra det som tingsrätten resonerar, för man kan inte hålla på och se så fyrkantigt på saker, på preskriptionsfrågan, som JK vill göra. Det är klart att JK inte vill ha den här saken prövad, för nu kommer vi att släpa fram i dagsljuset precis alla skändligheter som har begåtts mot läkarna under årens lopp, säger advokat Ismo Salmi.

I september kommer det att bli en omfattande förhandling om de båda männens skadeståndskrav på 40 miljoner kronor. De två läkarna åtalades 1988 för mord på en prostituerad kvinna vars kropp hittades styckad.

De friades för mordet men i domskälen skrev tingsrätten att läkarna var skyldiga till att ha styckat kroppen. Den formuleringen gjorde att männen senare förlorade sina läkarlegitimationer.

Domskälen gick inte att överklaga och männen hävdar i sina skadeståndskrav på staten att deras liv blivit förstörda. enligt justitiekanslern är tiden före 31 januari 1995 preskriberad.

Men Nils Hedström som skrivit under Attunda tingsrätts dom anser att den invändningen har citat ”karaktären av en myndighetsåtgärd riktad från staten mot läkarna i processen”.

Justitiekanslern Göran Lambertz anser kritiken obefogad.

– Han har alldeles fel. Man ska åberopa preskription och man har rätt attåberopa preskription eftersom lagen innehåller en regel om preskription. Så han har nog missförstått något där, säger JK Göran Lambertz.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".