Utredaren Agneta Lindelöf.

Föräldrar kan dömas för barnäktenskap

Föräldrar som tillåter att ett barn under 16 år ingår äktenskap utomlands ska kunna dömas till upp till två års fängelse. Det föreslår en statlig utredning av barnäktenskap och även människohandel.

Justitieminister Beatrice Ask välkomnar förslaget.

– Jag tycker att det är bra att man tydliggör att vi inte ska acceptera barnäktenskap, för det blir en väldigt viktig signal och också användbart för domstolar. Man har i alla fall indikationer på att det inte är ovanligt att barn under 16 år blir utlovade till äktenskap och gifts bort utomlands och det är naturligtvis något som vi måste skydda de här barnen emot, säger Beatrice Ask.

Rätten att själv välja sin livspartner och att ingå äktenskap är en mänsklig rättighet och barnens rättigheter måste stå i centrum, hävdar utredningen. Därför ska föräldrar och vårdnadshavare som medverkar till att deras barn gifter sig utomlands kunna åtalas för människohandel och dömas till fängelse i upp till två år.

Att gränsen satts till 16 år beror på att man idag har rätt att söka dispens hos länsstyrelsen för att gifta sig innan man fyllt arton år. Men Beatrice Ask vill ännu inte binda sig för vilken åldergräns som ska gälla.

Ingen vet idag säkert hur många barn som är i riskzonen för att giftas bort utomlands. Enligt utredningen uppger personalen på Rosengårdsskolan i Malmö att mellan 10 och 15 flickor i årskurserna sju till nio riskerar att giftas bort varje år.

I Stockholm bedöms antalet flickor i riskzonen till så många som 3 000, men för att ny lagstiftning ska bli effektiv krävs utbildningsinsatser, menar hovrättsrådet i Malmö Agneta Lindelöf som har lett utredningen.

– Till exempel förs skola, för socialtjänst, för myndigheter, även andra myndigheter som kommer i kontakt med den här problematiken, säger Agneta Lindelöf.

Susanne Palme
          susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista