Friare vårdval ger kortare sjukskrivning

Systemet med fritt vårdval har i stort sett fungerat bra i Halland, det landsting som var först ut med fritt vårdval. Det visar en första utvärdering av systemet.

Ekonomie doktor Gert Paulsson ansvarar för utvärderingen.

– Det jag tycker är spännande och intressant att se är att man har fått fler vårdenheter att välja emellan i Halland. Det är privata vårdenheter som har valt att etablera sig här. Vi kan också se att hallänningarna verkar vilja välja, säger ekonomie doktor Gert Paulsson vid Lunds universitet, som ansvarar för utvärderingen.

Sedan det fria vårdvalet infördes i Halland för drygt ett år sen har 80 000 personer valt att lista sig hos en vårdcentral, privat eller landstingsägd. Det är knappt 30 procent av hallänningarna, som gjort ett aktivt val.

Maja Elfström är inte en av dem.

– Jag har min underbara husläkare. de gånger jag behöver anlita dem så är jag där, säger Maja Elfström.

Du har inte listat dig?

– Nej, det har jag inte.

Vid årsskiftet fick Västmanland och Stockholm sina varianter av fritt vårdval. I förra veckan föreslog en statlig utredning att ett liknande system ska införas i alla landsting.

Det har funnits farhågor om att ett fritt vårdval kan leda till att läkare försöker ställa sig in hos sina patienter genom att bli extra generösa med att sjukskriva patienter eller skriva ut mer medicin.

I utvärderingen ser Gert Paulsson inga tecken på att farhågorna har besannats.

– Sjukskrivningarna har gått ner med ungefär nio procent, säger han.

Gert Paulsson pekar ändå på problem med dagens fria vårdvalssystem. Vårdcentraler i områden med mycket sociala problem missgynnas, eftersom vården där brukar kosta mer per invånare.

Läkaren Johan Bergström jobbar på vårdcentralen i invandrartäta Andersberg i Halmstad. Han tycker att ersättningssystemet är orättvist.

– Vi har många i åldergruppen 7-64 år, som får lägst vårdpoäng. Vi har ett högre sjuktal och ett högre ohälsotal, säger Johan Bergström.

Gert Paulsson ska ägna ytterligare två år åt att utvärdera det fria vårdvalet i Halland.

Trots att den första delrapporten i huvudsak är positiv, poängterar han att det inte alls behöver betyda att vårdvalet fungerar bra även på andra håll, som till exempel i Stockholm.

Jens Möller
jens.moler@sr.se
Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".