Biobränsle utvunnet ur spannmål ifrågasätts. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Tätnande frågetecken kring biobränslen

Eftersom biobränslen tillverkas av bland annat grödor som majs och vete finns det risk att svältproblemen ökar när grödorna blir alternativt bränsle. Frågan diskuteras just på ett stort möte i London.

Det är knappast någon enkel fråga som en rad livsmedels-och-utvecklingsexperter diskuterar här i London idag. Den rika västvärlden som i sin strävan efter att bli allt renare och mer miljövänlig använder mer av biobränslen och därmed riskerar att försvåra hungerproblemen i framför allt Afrika.

Premiärminister Gordon Brown beslutade redan i februari om en ordentlig genomgång av effekterna av biobränsleproduktionen. Nu säger han att kanske behöver EU ändra sina klimatmål.

EU:s mål handlar om att tio procent av drivmedlen i transportsektorn ska vara biobränsle år 2020 och EU har sagt att det målet ligger fast.

Gordon Brown är särskilt intresserad av Afrika och också medveten om risken för att hungerproblemen ökar i Afrika, där till exempel majs, vete och sockerrör som används till biobränsle också är viktiga livsmedel.

När tillgången på livsmedel minskar så blir också maten dyrare naturligtvis och på dagens möte diskuteras de stigande livsmedelspriserna.

Chefen för FN:s livsmedelsprogram beskriver detta som en tyst tsunami, det vill säga att miljoner av människor som för bara ett halvår sedan inte var drabbade speciellt svårt av hunger nu är det och anser att vi måste vara lika generösa som efter tsunami-katastrofen 2004 när det gäller stöd och pengar.

Livsmedel som blir biobränslen är kanske bara en av många anledningar till hungerproblemet. Den brittiska regeringen tillkännagav idag i alla fall att den skänker motsvarande drygt 5 miljarder kronor för att försöka minska svälten.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".