EU-samarbete ska säkra gasleveranser

Energi blir en av de prioriterade frågorna när Frankrike om drygt två månader tar över ordförandeskapet i EU. Det gäller att EU enar sig bättre för att säkra tillförseln, heter det i rekommendationerna från en särskild rapportör inför det franska ordförandeskapet.

EU-länderna måste börja tala som en röst i energifrågan i stället för att som i dag agera på egen hand och sluta egna bilaterala avtal med olika leverantörer.

Gå samman, koppla ihop elnäten bättre och visa solidaritet i krislägen, rekommenderar Claude Mandil, tidigare chef på energiorganet IAEA och nu speciell rådgivare till den franska regeringen inför ordförandeskapet.

Att på egen hand skapa garantier för leveranser av el och gas är både dyrare och osäkrare, hävdar han i sin rapport.

Ett stort orosmoln bland EU-länderna är beroendet av gas från Ryssland, som leverar 25 procent av den gas som används. Claude Mandil föreslår att EU ska vända på klacken och fördjupa samarbetet och låta Ryssland ansluta sig till EU:s stora gasledningsprojekt Nabucco.

Det är en pipeline som ska föra gas från länder som Iran, Azerbaijan, Kazakhstan och Turkmenistan via Turkiet utan att passera rysk mark. Låt också rysk gas transporteras i pipelinen, skriver rapportören.

Under det franska ordförandeskapet väntas det komma flera konkreta förslag på energiområdet.

Medan Bryssel vill att produktion och leverans ska separeras under olika företag för att stimulera konkurrens, förespråkar Frankrike starka integrerade kraftbolag.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".