Priskrig om avgiften till a-kassan

Konkurrensen mellan olika a-kassor ökar och ett sätt att locka nya medlemmar är att erbjuda den lägsta avgiften. Bland annat gäller det de båda lärarfackens a-kassor.

Det råder rent priskrig mellan de båda lärarfackens a-kassor och avgiften är betydelsefull, anser Eva Wirström som läser till förskollärare på Lärarhögskolan i Stockholm.

– Ja, den är viktig, den kan till och med vara avgörande tycker jag.

Varför då?

– Om man tror att man får jobb ändå så är det kanske lätt att strunta i avgiften, säger Eva Wirström.

Den 1:a maj sänker akademikernas a-kassa, AEA, medlemsavgiften till 150 kronor i månaden. ”Det är enkelt att byta. Bli medlem du också.” Det har Lärarnas riksförbund, ett av akademikerförbunden, som slogan på en reklamaffisch för AEA.

Men nu blir inte akademikerna billigast trots att man sänker avgiften för tredje gången på drygt ett år. För i vad som liknar ett rent priskrig bjuder det andra lärarfacket Lärarförbundets a-kassa under och lägger sig på 148 kronor. Därmed ser Lärarnas a-kassa (LA) ut att bli billigast på svensk arbetsmarknad, Roger Bodin är ordförande.

– Nu kommer det att vara mer attraktivt att vara kvar i kassan. Det kanske också kommer att vara attraktivt att komma tillbaka till kassan eftersom alla egentligen behöver en arbetslöshetsförsäkring, och nu är den något rimligare i alla fall, säger Roger Bodin.

Hur påverkar konkurrensen med andra a-kassor ert beslut?

– Det är ju så att regeringen sett till att det uppstått en konkurrenssituation mellan a-kassorna. Några kassor har ungefär samma verksamhetsområde som gör att det blir en konkurrens om medlemmar. Det är klart att det spelar roll. Men för oss är det viktigaste att inte ta ut mer avgift av medlemmarna än vad som är nödvändigt, säger Roger Bodin.

På Lärarnas riksförbund anser man att Lärarförbundets a-kassa följer varje drag som akademikernas a-kassa gör.

– Jag kan konstatera att det är tredje gången Lärarnas a-kassa sänker sin avgift när AEA sänker sin avgift, säger Lars Hallenberg, kanslichef och suppleant i AEA:s styrelse.

Det råder en form av konkurrens mellan kassorna?

– AEA känner ingen konkurrens men jag kan konstatera att Lärarnas a-kassa har beslutat om sänkning varje gång efter att AEA har sänkt, säger Lars Hallenberg.

När regeringen ändrade reglerna i januari 2007 så att arbetslöshetsförsäkringen finansieras mer av medlemsavgifter än tidigare, blev konkurrensen mellan olika a-kassor större. Tusentals akademiker har bytt till AEA. När en a-kassa får tillskott av icke arbetslösa medlemmar har de större möjlighet att sänka avgiften ytterligare.

I Lärarhögskolans fik sitter studenten Stephanos Tecle. Han tror att vanan snarare än avgiften styr valet av a-kassa.

– Det låter som om det är ganska marginell skillnad och i och med att jag redan tillhör Lärarförbundet så kommer jag nog gå med i deras a-kassa i framtiden.

Vad är det som avgör om det inte är avgiften?

– Tradition. Man håller sig kvar där man började, säger Stephanos Tecle.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".