Håller inte med om argument.

Carlgren: Biobränsledebatten fel ute

Flera regeringar i Europa tvivlar nu på etanolproduktion i utvecklingsländer. Orsaken är bland annat att framställning av etanol kan komma i konflikt med livsmedelproduktionen i utvecklingsländer. Men miljöminister Andreas Carlgren delar inte uppfattningarna i Tyskland och Storbritannien.

– Jag tycker att de koncentrerar sig på fel lösning. Lösningen nu är inte att allmänt börja strypa biobränsleproduktion eller att plötsligt börja darra på manschetten om inriktningen i EU, säger Andreas Carlgren.

– Utan det är att dels fastställa hållbarhetskriterier och se till att den processen skyndas på i EU, att vi sätter upp klara kriterier som också kommer att sortera ut det som är miljödåligt, men släppa fram det som är miljöbra, säger Andreas Carlgren.

Kritiken den senaste tiden gäller att storsatsningen på etanolproduktionen i utvecklingsländer skulle inkräkta på odling av livsmedel, speciellt i Afrika, och att västvärdens behov av biobränsle till drivmedel bidrar till att trissa upp priserna på livsmedel. Men Andreas Carlgren anser att det också finns andra orsaker till livsmedelskrisen.

– Det beror framförallt på den ökande köttkonsumtionen i världen. Det ökar kraven på fodersäd, det finns också brist på säd på livsmedelsmarknaden. Det är de stora problemen. Biobränslemarknaden är en liten del av orsaken.

Den brittiska vetenskapsakademin kom i januari med en rapport, som också ifrågasatte etanolens positiva klimateffekter. Till exempel, avverkning av regnskog för att anlägga oljepalmsplantager släpper istället ut stora mängder koldioxid, och etanolen kräver i varierande grad energi vid framställningen.

Tysklands biståndsminister, Heidimarie Wieczorek-Zeul, har föreslagit ett tillfälligt stopp för etanolproduktion och Storbritanniens premiärminister, Gordon Brown, har framkastat att EU:s mål för biobränsle som drivmedel kan behöva ändras.

– Det är fel väg att gå, säger Andreas Carlgren.

Nu arbetar EU alltså med kriterier, som ska bestämma vilka regler som ska gälla för en hållbar produktion av de biodrivmedel, som importeras till EU.

– Se till att hållbarhetskriterierna kommer fram, att de finns på plats i EU och att de kan gälla globalt. Det gör att vi inte får den här konflikten med livsmedelsproduktionen. Den processen tycker jag ska skyndas på. Det är det som är det viktiga nu.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".