Hot får Danmark att flytta ambassader

Danmarks ambassader i Algeriet och Afghanistan flyttar till hemliga adresser. Orsaken är konkreta hot mot ambassaderna och deras personal. Sedan en tid tillbaka råder skärpt terrorberedskap i Danmark och kring danska intressen utomlands.

Redan när terrorvarningen utfärdades för ett par veckor sedan pekade den danska säkerhetstjänsten ut Algeriet som ett av de farligaste områdena för danskar att vistas i.

Ambassaden i huvudstaden Alger har redan flyttat till en hemlig adress och ambassadpersonalen har fått nya säkrare bostäder. De anställda på ambassaden arbetar fortfarande men kan bara nås via telefon eller e-mail.

I dag flyttas också Danmarks ambassad i Kabul i Afghanistan till en säkrare hemlig plats. Också där får personalen nya bostäder.

Liksom i Algeriet är det ett konkret hot som har gjort att det danska utrikesministeriet beslutat att utrymma ambassaden.

Medan beskickningarna är tomma skall dansk säkerhetspersonal granska byggnaderna för att kontrollera att de är byggda så att till exempel en självmordsbombare inte kan köra fram intill fastigheten och utlösa sin sprängladdning där.

Bakom hoten mot Danmark ligger den nya publiceringen av Muhammedkarikatyrerna i februari i år. Då valde en lång rad danska tidningar att på nytt visa upp teckningarna på profeten.

Det var en protest mot några i Danmark bosatta muslimers planer att mörda en av tecknarna.

Också i Jordanien har Danmark problem. Där har nu en nystartad grupp som kallar sig ”Profeten förenar oss” startat en rättsprocess mot tio danska chefredaktörer och en av tecknarna.

De anklagas bland annat för hädelse. Enligt islam är det inte tillåtet att avbilda profeten Muhammed och att dessutom karikera honom är ännu värre.

Om den här processen leder till åtal och rättegång kommer de anklagade inte att utlämnas till Jordanien, eftersom det påstådda brottet inte är straffbart i Danmark.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista