Mullsjös avgående kommunalråd Stefan Lindkvist från Mullsjö Framtid. Foto: Pernilla Arvidsson/SR Jönköping.

Politiskt kaos i Mullsjö efter nio avhopp

Det råder politiskt kaos i Mullsjö kommun strax norr om Jönköping sedan nio av ledamöterna i kommunstyrelsen valde att lämna sina uppdrag under tisdagskvällen. Det har länge stormat i kommunen och efter mycket stark kritik från kommunrevisionen avgår nu nio ledamöter.

Vad som händer nu vet inte Mullsjös avgående kommunalråd Stefan Lindkvist från Mullsjö Framtid.

– Jag har inte en aning, mer än att jag flyttar ut ur huset. Med den granskningsrapport vi fått är det svårt att sitta kvar.

2006 led Mullsjö kommun av dålig ekonomi och väljarna var missnöjda. Det lokala partiet Mullsjö Framtid sågs som lösningen, fick en fjärdedel av rösterna och bildade allians tillsammans med de andra borgerliga partierna. Ett år senare splittrades alliansen när man inte kunde hitta lösningen på en av de hetaste frågorna, de alltför långa köerna till barnomsorgen.

Men det fanns även andra problem i Mullsjö. Kommunen drev linjen att externa företag bör ta över olika verksamheter i kommunen och det gjorde stämningen mellan politiker och tjänstemän så dålig att facken till slut kopplade in Arbetsmiljöverket.

Efter det fick politikerna ta del av kommunrevisionens fräna kritik som handlade om allt ifrån felaktiga upphandlingar och dåligt ledarskap till bristande styrning.

På tisdagen stod det klart att kommunrevisionen inte tänker bevilja nio politiker i Mullsjös politiska ledning ansvarsfrihet för 2007. Bland dem som inte beviljas ansvarsfrihet finns kommunens båda kommunalråd, Mullsjö Framtids Stefan Lindkvist och moderaten Eva Nilsson. Under tisdagskvällen valde de, tillsammans med sju övriga borgerliga politiker i kommunstyrelsen, att avgå.

Det här beslutet kom som en fullständig överraskning. Nästa vecka ska kommunfullmäktige försöka välja nya ledamöter. Fram tills dess får kommunstyrelsen försöka att fungera.

– Det är kaotiskt för Mullsjö. Det är inte bra. Men det finns en opposition och det finns ersättare, så vi har en beslutsmässig styrelse och beslutsmässiga utskott. Därför fungerar det ändå, säger kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Ingemar Eriksson.

Den snabba utvecklingen som nu sker i Mullsjö kan innebära vissa demokratiska problem inför framtiden, kanske en brist på politiker. För när fullmäktige snabbt ska välja in nya politiker så får man ta vad man har, det säger Daniel Helldén som är lektor vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

Anna Eriksson, Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista