Sony Ericsson tror på bättre andra halvår

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericssons vinst nästan halverades under årets tre första månader, det resultatet presenterades idag. Men vinsten blev trots allt bättre än vad marknaden hade väntat sig.

Sedan vinstvarningen från Sony Ericsson kom för en dryg månad sedan var marknaden inställd på en klar försämring av bolagets resultat. Nu hamnade vinsten i det övre intervall som angavs i vinstvarningen, på 193 miljoner euro före skatt för årets första kvartal.

Jämfört med i fjol är vinsten i stort sett halverad. Ulf Lilja som är finanschef på Sony Ericsson kommenterar resultatet.

– Givet alla omständigheter så ska vi inte säga att vi är nöjda med resultatet, men vi förväntar oss, att framförallt i andra halvåret när vi har en starkare produktportfölj med flera nya lanseringar, att vi ska kunna växa bättre under andra halvåret.

Bolaget lyfter fram tre orsaker till det försämrade resultatet; minskad efterfrågan på viktiga marknader, den svaga dollarn och pundets försvagning, och tuff konkurrens.

Trots det tror Sony Ericsson att antalet sålda telefoner kommer att öka med tio procent i år, men precis som den världsledande konkurrenten Nokia så tro man att värdet på hela mobiltelefonmarknaden kommer att bli sämre än i fjol.

Sony Ericsson, som till hälften ägs av svenska Ericsson, sålde drygt 22 miljoner mobiler under kvartalet. Nokia sålde samtidigt över 115 miljoner telefoner och Sony Ericsson får nu också se sig passerat av LG som blir ny fyra på försäljningstoppen.

Men det långsiktiga målet att bli världens tredje största mobiltelefontillverkare ligger fast.

– Vi har talat om någon 2011 som en rimlig målsättning, säger Ulf Lilja är finanschef på Sony Ericsson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".