Förbjudet gift i många t-shirts

Vanliga t-tröjor innehåller det förbjudna miljögiftet nonylfenoltoxylat, enligt en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen. Av 17 testade tröjor var det bara en som inte innehöll giftet.

– Vi gjorde en undersökning på handdukar för ett år sedan, och då var företagens reaktion, oj det här måste vi ta bort, och vi trodde väl att man kommit längre inom textilbranschen idag så att vi inte skulle behöva göra sådana här fynd i t-tröjor också, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Tröjorna som undersökts var importerade från länder både inom och utanför EU.

Alla utom en innehöll miljögiftet nonylfenoltoxylat. Ämnet är inte farligt för dem som har tröjorna på sig, men när man tvättar plagget sköljs det ur och hamnar i miljön, där det är mycket giftigt.

Den tröja som innehöll de högsta halterna av miljögiftet kom från tillverkaren Cheap Monday som redan dragit tillbaka tröjan från butikerna.

Även en tröja med miljömärket Svanen, från tillverkaren Filippa K, innehåll låga halter av giftet. Det kommenterar chefen för Svanenmärket Ragnar Unge så här:

– Vi hoppas att man inte tillsätter det här aktivt från producentens sida. Vi har pratat med de idag och de är givetvis bekymrade och ska nu ta reda på varifrån den här föroreningen kommer ifrån, säger Ragnar Unge från miljömärket Svanen.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".