1 av 2
Stridsvagnar på Gärdet i Stockholm under en uppvisning. Foto: Nils Petter Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Försvaret kan försvinna på fyra orter

Uppdaterad 17:00
Försvarsledningen diskuterar idag stora neddragningar av försvaret där flera regementen kan komma att läggas ner. Orsaken är försvarets ekonomiska problem där regeringen kräver att ekonomin ska vara i balans inom två år.

Marie Hafström är generaldirektör för Försvarsmakten och hon kan inte ange hur stor summa som försvaret ska spara.

– Det är för tidigt att säga, jag tycker att det är lite för stort fokus just nu på orter.

Hur mycket mindre måste det bli?

– Jag kan inte svara på den frågan idag, vi har svaret senast den 15 maj när vi ska lämna det här till regeringen, säger Marie Hafström. 

Idag har försvarsledningen haft möte i Stockholm med samtliga förbandschefer om de ekonomiska problemen. ÖB Håkan Syrén har inte velat kommentera vilka neddragningar som kan bli aktuella.

Enligt ett arbetspapper som diskuteras kan fyra orter mista sina regementen.

Det är Karlsborg, Eksjö, Uppsala och Luleå. Dessutom berörs upp till hälften av de försvarsanställda av förändringar i organisationen genom att verksamheter till exempel flyttas.

Regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors har krävt att försvarets ekonomi ska vara i balans inom två år. Dessutom nekade regeringen i år försvaret att använda 800 miljoner kronor avsedda till försvarsmateriel till verksamhet.

Den 15 maj ska försvaret komma in med sitt förslag till regeringen.

Försvarsminister Sten Tolgfors tycker det är rätt att försvaret försöker hitta besparingar även om regementen måste läggas ner.

– Det är inte fredsorganisationen eller antalet regementen som är det styrande.  Försvarsmakten har i uppdrag att presentera ett förslag där man värnar sin förmåga, man effektiviserar hur man producerar den förmågan. Då kan det handla om orter men det kan också handla om högkvarter, vi måste också titta på kringorganisationer till Försvarsmakten i syfte att minska kostymens storlek.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista