Oklart hur skolor bemöter högerextrema

Samtidigt som högerextremister ser skolan som en viktig bas för rekrytering av medlemmar så saknar många en plan för hur man ska bemöta högerextrema grupper. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

– Generellt sett bör man veta varför man agerar som man gör. Jag tycker att det skulle vara bra om skolor satte en policy där de säger hur de hanterar situationer med till exempel flygbladsutdelningar, säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

Ungefär 40 procent av de runt 1 300 högstadie- och gymnasierektorer som har deltagit i Sveriges Radios undersökning uppger att de inte har någon policy för hur man ska möta besök från främlingsfientliga grupper.

På Norrsätraskolan i Sandviken har man verksamhet från förskoleklass till och med nian. För några år sedan hade man stora problem med främlingsfientlighet på skolan, men nu har man både policy och en särskild grupp som arbetar mot främlingsfientlighet.

Mycket handlar det om att diskutera värdegrund. Ett bra arbete tycker både skolpersonalen och eleverna, för det finns främlingsfientlighet på skolan, berättar eleverna Sanna Persson, Sofie Eriksson och Marwa Albeer.

– Ändå sker det ganska mycket på den här skolan som lärarna inte ser eller hör.

– När de går förbi i korridorerna tittar man efter dem på ett dåligt sätt. Man pratar om dem som att de är andra människor än vad man är själv.

– Det brukar stå ”tycker inte ni att det börjar se svart ut?”.

Elevernas rektor, Stefan Danielsson, kan tänka sig att samarbeta med Säpo om skolan får problem med elever med öppet rasistiska sympatier och han är inte ensam om det. Flera rektorer i landet har redan lämnat uppgifter till Säpo och ungefär var sjunde rektor som deltagit i undersökningen kan redan i dag tänka sig att samarbeta med Säpo.

– Om det på något sätt gagnar deras utredning är det naturligtvis bra om de får alla uppgifter.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Samarbete med SR:s reporternätverk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".