Kulturkrönikan 27 april

Veckans kulturkrönika har skogen som tema.

” Gamla skog i dröm och dvala
som jag plötsligt återser,
varför vill du inte tala
till mig mer ?
Alla fåglar flykta för mig
med förskrämda vingars slag
Hör mig, skogens ande, hör mig,
det är jag ”

En dikt av Hjalmar Gullberg om skogen. Idag tycks skogen som natur-och kulturvärde mer än någonsin krocka med skogen som industrivara.

Norrsundets samhälle utanför Gävle liknar en spökstad, skriver Veckans Affärer. Knappt en människa skymtas på bruksområdet, avtagsvägen från riksvägen kantas av förfallna arbetarbaracker med igenspikade dörrar och krossade fönster. Stora Enso har beslutat stänga bruket, som sen 1924 framställt pappersmassa.

Skogsbruksdöden lär fortsätta, tror i Veckans Affärer Elisabet Salander Björklund, vice vd i Stora Enso. Chockhöjda ryska virkestullar, dyrare energi, hårdare utlandskonkurrens från exempelvis Latinamerikas snabbväxande eukalyptusplantager är hot som utpekas. I framtiden kan Asien bli globalcentrum för papperstillverkning och Latinamerika för massa. Men Stora Ensos vice vd har också nya idéer för svensk skog med skogsprodukter som biodiesel, etanol och andra biokemikalier. Och hon vill se snabbväxande asp- och poppelskogar i Sverige.

Regeringens färska skogsproposition prioriterar också avkastningen - bland annat föreslås intensivare odling, ökad gödsling och införande av mer snabbväxande främmande trädslag.

Men : skogen är redan en jättelik odlingsyta av ensidiga virkesåkrar som utarmar skogen biologiskt och därmed också skogen som kultur-och fritidsmiljö. Vi skäms över svensk skogspolitik ! dundrade nyligen 14 ledande skogsforskare i en debattartikel i DN. Att experimentera med den svenska skogsmiljön utan att veta konsekvenserna är ett hån mot de miljökrav som skogsvårdslagen slagit fast, menar forskarna. Skogsflora och skogsfauna bygger på nuvarande trädslag.

Ja konflikten skärps om den svenska skogen. Enligt enkäter värderar medelsvensken skogens natur-och kulturvärde minst lika högt som ekonomivärdet. Svenskar vandrar i skog och mark mer än något annat folk.Skogen som inte bara utgör 60 procent av landets yta, utan rymmer rötterna till vad som ibland kallats ”den svenska folksjälen”. ”Har du glömt att skogen är ditt hem ?” frågar Bo Setterlind i en dikt . Och kollegan Werner Aspenström såg saken så här :

” O dessa mörka skogar inom oss
där jättarna slumrar
Det som vi kallar själen
är bara en vandrande solfläck
under träden
En uthuggning
dit det snedställda ljuset når”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".