Åtalad för Rödebyskott på fri fot

Tingsrätten Karlkrona har beslutat att omedelbart försätta den mordåtalade 50-åringen i den omtalade rättegången om dödsskotten i Rödeby på fri fot. Åklagaren yrkade på tio års fängelse för dödsskotten mot en 15-åring. Rättspsykiatrisk expertis menar att 50-åringen led av allvarlig psykisk störning och måste få vård.

– Tingsrätten häver häktningsbeslutet. NN ska omedelbart försättas på fri fot, sa rättens ordförande Pia Johansson.  

Rätten har i och med att man försatt 50-åringen på fri fot inte tagit hänsyn till Socialstyrelsens rättsliga råd som sa att mannen fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning, utan man har tagit hänsyn till den första rättspsykiatriska undersökningen som menade att 50-åringen idag inte lider av en allvarlig psykisk störning och alltså varken kan dömas till fängelse eller sluten psykiatrisk vård.

Åklagaren redogjorde tidigare idag för den förföljelse som 50-åringens familj utsatts för, men menade ändå att det var fråga om mord.

– De hade inte där att göra, någon av dem, uppe på gårdsplanen på natten. Det var dumt av dem. Mycket dumt. Då ställer jag mig frågan: Förtjänade dessa barn dessa öden? Den ene livsfarligt skadad, den andre dödad. Och svaret från min sida är ju ett rungande nej, sa åklagaren.

50- åringens försvarare Vidar Wahlestedt sammanfattade vad den rättspsykiatriska expertisen sagt om 50-åringen psykiska tillstånd vid skottillfället.

– Det var en överväldigande panikreaktion, psykotisk, ej kontakt med verkligheten, oerhört hotad, ingen kontakt med verkligheten.

Advokat Vidar Wahlestedt undrade vad man skall ha alla experter till om man struntar i vad de säger och menade att 50-åringen omöjligen kan dömas till fängelse och beskrev 50-åringen.

– Det är alltså i grunden en lugn och fridsam person som egentligen inte gör en fluga förnär. Han har aldrig varit i klammeri med någon rättvisa. Han har aldrig bråkat eller varit osams med några grannar eller något sådant, sa advokat Wahlestedt.

Sista ordet fick den mordåtalade 50-åringen.

– Det är bara att jag är hemskt, hemskt ledsen för att det gick som det gick i det här, sa han.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".