Riksbanken rörde inte räntenivån

Som väntat beslöt Riksbanken att hålla kvar reporäntan oförändrad på 4,25 procent. Ett slags ”vänta och se”-beslut när den svenska ekonomin spretar åt olika håll.

– Det vi har att ta ställning till här är att väga den ekonomiska utvecklingen i Sverige mot vad som sker i vår omvärld när vi samtidigt kan konstatera att vi ligger över det inflationsmål på två procent som vi har, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Stigande inflation, svagare ekonomisk tillväxt. Vad väger tyngst för riksdagens räntebeslut?

-- Ja, vi har att väga ihop alla de här delarna och se till att vi klarar vårt inflationsmål, för som den svenska penningpolitiken är utformad kommer inflationsmålet först. I den mån vi kan ta realekonomiska hänsyn, det vill säga hänsyn till vad som sker i ekonomin i stort utöver detta, så kan vi då något beakta det, säger Stefan Ingves.

Efter det senaste beslutet om räntehöjning kom det kritik som sa att det här får Riksbanken ångra. Hur ser du på det?

– Ja, det råder alltid en diskussion om penningpolitiken och hur penningpolitiken ska utformas, så jag kan bara konstatera att vi ligger över vårt inflationsmål på 2 procent idag. Då är det angeläget att vi för en penningpolitik i Sverige som är sådan att inflationstakten återförs till 2 procent, säger Stefan Ingves.

Någon ånger över räntehöjningen i februari är inte synlig inom Riksbankens direktion. Och går det som Riksbanken tror väntar inga räntesänkningar under resten av 2008.

Därmed avviker Riksbanken från kommentarer som har kommit under dagen från några bankekonomer som pekar på finanskris och ekonomisk avmattning och därför tror på sänkt ränta under hösten.

Det avfärdar vice riksbankschefen Irma Rosenberg och talar i stället med fortsatta problem med inflationen.

– Vi räknar med att inflationen kommer att fortsätta att stiga en del i år. Den här uppgången har till stor del att göra med energi och livsmedelspriser. Under en tid framöver kommer ändå de här effekterna att visa sig i ytterligare lite stegring i inflationstakten innan inflationen vänder nedåt mot målet igen, säger Irma Rosenberg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".