Värnpliktiga känner av besparingar. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Försvaret

Kan bli svårt att locka till utlandstjänst

Många militära förband har redan nu så dåligt med pengar att de värnpliktiga tycker att lumpen är bortkastad tid. Det säger Värnpliktsrådets ordförande Björn Dahlén. Han förstår inte hur man ska kunna locka nya personer till försvaret efter beskedet som kom på onsdagen om ännu fler nedskärningar.

– Man vill bli en duktig soldat och eventuellt då göra en mission i utlandet men på grund av det ekonomiska läget så klarar förbanden inte av att utbilda i den mån som de värnpliktiga önskar, säger Björn Dahlén.

Björn Dahlén och informationsansvarige Magnus Westerlund berättar om det som de beskriver som panikbesparingar på till exempel ammunition och bensin.

– Den här verksamheten som man sparar in på innebär att vissa värnpliktiga sjömän i flottan till exempel bara får vara på ett fartyg ett par dagar av sin 340 dagars utbildning, säger Magnus Westerlund.

– Det finns exempel på förband där man under en övning bara får ett skott till sin AK5:a när man ska skjuta och då kanske man ska ligga ute i fält en hel vecka, säger Björn Dahlén.

Knappt 5 000 personer kommer att få göra lumpen nästa år. Samtidigt kommer det att behövas flera tusen till utlandsuppdrag. Det senaste årets strul kring Nordic Battle Group och Tchadinsatsen gör att det kan bli svårt att hitta tillräckligt många sugna, menar Värnpliktsrådet.

- Det finns befäl som säger till sina värnpliktiga att, jag skulle aldrig kunna rekommendera er att stanna i den här organisationen, säger Magnus Westerlund.

Det värnpliktsrådet hoppas på nu är att man hittar andra ställen inom försvarets stora organisation att spara på än bara förbanden.

– Vart försvann pengarna? Det är det som man måste hitta, det här svarta hålet som det talas om, säger Björn Dahlén.

– Det ska bli intressant att se hur Försvarsmakten och departementet reder ut det här, säger Magnus Westerlund.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista