Sydafrika

Stora prishöjningar på el väcker protester

Sydafrika står inför en kraftig ökning av elpriserna, för att täcka kostnaderna för energiutbygganden och som ett sätt att tackla elbristen. Men protesterna är många, såväl från affärslivet som från fattiga konsumenter.

Protesterna har följt slag i slag sedan statliga energibolaget Eskom föreslog en ny höjning av elpriset, med 53 respektive 60 procent.

Härom veckan demonstrerade ett tusental medlemmar från fackföreningen Cosatu mot höjda matpriser och chockhöjningen av elpriset. Facket vänder sig mot Eskomchefernas höga bonusar samtidigt som det är de fattiga som ska bära kostnaderna.

När Anti-privatisation forum lämnade över sina protester till Eskom på onsdagen, sa de att 30 procent av sydafrikanerna inte kommer att ha råd med el om prishöjningen slår igenom. Istället kommer de att behöva använda fotogen och kol för uppvärmning och matlagning. Även Sydafrikas största affärsgrupp, Business Unity South Africa, är starkt emot en 60-procentig höjning av elpriserna.

Medelpriset på el är idag omkring 14 öre per kilowatttimme. De låga elpriserna är en stor anledning till att många energitunga industrier etablerar sig här. Men nu lider Sydafrika av elbrist. Det är den stora efterfrågan och för att täcka kostnaderna för kolkraftsutbyggnaden som Eskom vill höja priserna, men det är en kortsiktig lösning på elkrisen, anser Business Unity South Africa.

I mars nådde inflationen sin högsta nivå på fem år, 10,1 procent. Elprishöjningen kommer att öka den med ytterligare två procentenheter, enligt analytiker i tidningen Business Day.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista