Fördereder destruktion.

Oenighet i riksdagen om svenskt vapen

Riksdagens utrikesutskott ska på torsdagen anta en text som slår fast att Sverige ska verka för ett heltäckande förbud mot klustervapen i internationella förhandlingar. Partierna är oeniga om om också det svenska vapnet bombkapsel 90 ska omfattas.

Om en månad samlas närmare 150 länder i Irlands huvudstad Dublin för att komma överens om ett internationellt förbud mot klustervapen.

En klusterbomb innehåller en stor mängd små sprängladdningar som sprids ut över en stor yta.

Tvistefrågan inför mötet är vilken typ av vapen som ska omfattas av ett sådant förbud. Vissa länder kräver ett totalförbud, men Sverige liksom flera andra EU-länder vill undanta modernare vapen som inte orsakar stora skador på civila.

Regeringens hållning har hittills varit att det svenska vapnet, bombkapsel 90, är just ett sådant modernt vapen. Men socialdemokraternas Urban Ahlin, som tidigare var för bombkapsel 90, har nu svängt och är kritisk till regeringens linje att kräva undantag från ett förbud.

– Vi tycker att det är fel utgångspunkt när det handlar om internationella nedrustningsförhandlingar. Vi ska i Sverige naturligtvis driva att definitionen av klustervapen ska vara så bred som möjligt och att den då gärna får innefatta det svenska klustervapnet, bombkapsel 90, för ju bredare definition desto mindre klustervapen i världen, säger Urban Ahlin.

Regeringspartierna är fortsatt oeniga i synen på bombkapsel 90. Folkpartiet är tydligast för att även det svenska klustervapnet ska omfattas av ett internationellt förbud men har inte hela regeringen med sig.

Men Birgitta Ohlsson som är folkpartiets representant i utrikesutskottet tror att Sverige ändå kommer att gå med på ett skarpt förbud mot klustervapen i Dublin i maj som kommer att innebära slutet för bombkapsel 90.

– Det viktigaste är ju att få ett skarpt förbud och då kan det bli väldigt svårt även för klustervapen som Bk90 att vara kvar. Klockan klämtar för klustervapen i allmänhet och då kan Bk90 komma att drabbas, säger Birgitta Ohlsson.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".