Minskad utlåning från banker till företag

Bankernas utlåning till företagen börjar mattas av. Under flera år har utlåningen hela tiden ökat. Men det första kvartalet i år var det mindre än hälften av bankkontoren som hade fortsatt ökning medan allt fler har noterat minskad utlåning, visar en ny undersökning från statliga Almi Företagspartner.

– När konjunkturen viker så får vi företag som är mer försiktiga att investera eller avvaktar med en investering, men det är samtidigt så att det är en ökad försiktighet från bankernas sida när det gäller att låna ut till företagen, säger koncernchefen Göran Lundwall.

Ja, en fjärdedel av de tillfrågade bankkontoren runtom i landet säger att de sedan i höstas har skärpt kraven på företagen för att låna ut pengar. Men rapporten från Almi visar absolut inte på något tvärstopp för utlåning.

Fortfarande är det så att nära hälften av bankkontoren har haft ökad utlåning det första kvartalet i år och drygt hälften tror att deras utlåning till företag kommer att fortsätta att öka det närmaste året. Men för ett år sedan trodde över 80 procent av bankkontoren på ökad utlåning så det handlar helt klart om ett trendbrott.

– Den här undersökningen ger inte en svart bild av hur utvecklingen är utan det är snarare en trend vi pratar om. Där har vi kunnat se redan under hösten 2007 att det är färre som tror att utlåningen öka. Det är fler som tror att den är oförändrad eller att den kommer att minska något.

– Så att det är inte en svartbild utan det är snarare en trend att vi ser att det är färre som tror på att deras egen utlåning kommer att öka.

Men den trenden är ganska tydlig tycker du?

– Den är ganska tydlig, har varit det under hösten och har fortsatt första kvartalet 2008, säger Göran Lundwall.

Om det skulle bli en rejäl konjunktursvacka och bankerna då blir mer restriktiva till att låna ut pengar till företag då blir Almis roll viktigare, säger Göran Lundwall. Almis uppgift är ju att hjälpa små och medelstora företag bland annat med finansiering.

– Vår ambition är ju att finnas där och komplettera bankerna. Vi har ju ett nära samarbete med bankerna och om bankernas utlåning går ner och företagen fortfarande vill investera så är det ju så att det är en av de viktigaste rollerna Almi har, att komplettera, finnas där vid sidan av bankerna.

– Så att hur utvecklingen ser ut när det gäller kunder till Almi, det är svårt att säga. Om investeringsviljan går ner så finns det väl en risk att även vi kommer att märka att det är färre företag som vänder sig till oss. Men om det är så att det är banksystemet som drar åt, då är det ju ganska sannolikt att företagen i ökad utsträckning kommer att vända sig till Almi för att låna pengar, säger Göran Lundwall.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista