Ericsson säger upp och rekryterar

Samtidigt som Ericsson ska spara flera miljarder bland annat genom att flytta verksamheter från Sverige till andra länder och därmed minska den svenska personalstyrkan med sammanlagt 1 000 personer behöver företaget nyrekrytera.

– Vi kommer att ha ett rekryteringsbehov i Katrineholm i vår enhet där. Vi uppskattar det idag till en 50-60 personer, säger Jan Wassenius som är ansvarig för produktion och leveransverksamhet inom Ericsson.

Hur kommer ni att lösa det?

– Vi kommer förstås i förhandlingarna i Kumla se om vi kan få intresserade att ta sig och pendla till Katrineholm men annars kommer vi att söka först internt i Ericsson och sedan externt alltså följa våra vanliga rutiner.

I Kumla har 200 anställda varslats om uppsägning. I förra veckan började Ericsson att förhandla med de fackliga företrädarna om hur detta ska gå till. Så kallad mogen volymproduktion flyttas till Kina, Polen och Estland. I Kumla blir det tillverkning av nya produkter.

– Vi kommer att kunna använda befintlig personal och kanske på något ställe göra något kompetensprogram för att stödja den här förändringen.

Inhyrd personal används i allt större utsträckning inom Ericsson, på vissa enheter är de så kallade konsulterna i majoritet och de får sina kontrakt uppsagda när Ericsson skär ner, så även i Kumla.

– Ja, idag har man inhyrda 100 ungefär i Kumla och var det slutar kan jag inte kommentera men visst ligger de i diskussion när vi är i de lokala mbl-förhandlingarna nu.

Vad tror du?

- Jag tror att huvuddelen kommer att beröras, säger Jan Wassenius.

I Sundsvall riskerar 90 programmerare och andra tekniker att bli av med sina jobb. Verksamheten flyttas till en liknande anläggning i Kanada.

Ett alternativ är att något annat företag köper kompetensen, det vill säga anställer de 90. Bengt Fogelberg är fackligt aktiv inom tjänstemannafacket Unionen på Ericsson.

- Om vi inte hittar en köpare till personalen i Sundsvall kommer det ju att läggas ett varsel så småningom. Då blir det ju traditionella typer utav förhandlingar och så kallade paketlösningar då med möjlighet till avtalspension och liknade saker som Ericsson har ganska, tyvärr får man väl säga, goda erfarenheter av idag.

Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista