12-åriga Ashima räddades från barnarbete

I Indien säger regeringen att den gör framsteg i kampen mot barnarbete. Ändå finns uppskattningar om att 60 miljoner barn arbetar heltid i Indien.

På en skola för barn som räddats från arbete i den fattiga delstaten Bihar träffar jag Ashima, som är tolv år gammal och har håret i flätor.

Hon berättar hur hon arbetade som tjänsteflicka hos en familj. Dagen började med att hon tog ut korna. Sedan gjorde hon alla slags hushållgöromål hela dagen.

– Jag var rädd hela tiden. De slog mig inte, men de skällde alltid på mig, säger hon.

Nu har Ashima räddats till en ny statlig skola Ganeshpur i delstaten Bihar, en av Indiens fattigaste. Skolan riktar sig till barn som räddats från arbete.

Hon säger att hon gillar att få gå i skola igen, särskilt gillar hon hindi, engelska och matte. Hon drömmer om att bli lärare.

Skolan för räddade barnarbetare är ett tecken på att den indiska regeringen verkar vilja ta i med hårdhandskarna mot en del slags barnarbete.

Ashima säger att polisen sagt åt hennes föräldrar att hon måste få gå i skola.

Fortfarande finns inget förbud mot att barn, också små barn, arbetar.

Regeringen utvidgade nyligen vilka kategorier av barnarbete som är förbjudna för de under som är under 14 år, däribland som hotellstädare och hembiträde.

– Jag fick jobba varje dag mellan sju på morgonen till fyra på eftermiddagen, säger Ashima.

Aktivister tror att så många som 60 miljoner indiska barn jobbar heltid. De säger att de nya reglerna ofta inte efterlevs.

Många barnarbetare har föräldrar som knappt har mat för dagen. Ibland överlämnas barnen till agenter som utlovar välbetalda och säkra jobb i städerna. Istället väntar slavliknande villkor och för en del flickor prostitution.

– Det är ibland frustrerande när vi stöter på föräldrar som gång på gång skickar bort sina barn för arbete i stället för skola, säger Abijheet Nirmal på Rädda Barnen.

Det tar tid att åstadkomma förändringar i hur folk tänker, konstaterar han.

Nils Horner, Bihar
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".