Mjölkbonden Hanna Johansson. Foto: Anna Eriksson/SR.

Lysande tider för svenskt lantbruk

Lantbrukarna i Sverige har sin största lönsamhet på 20 år just nu, enligt den årliga Lantbruksbarometern från LRF. Ett av flera postiva trendbrott rör produktionen av mjölk, med en tydlig generationsväxling.

– Det finns inget annat för mig, det är det här jag vill göra, säger 21-åriga Hanna Johansson i Falköping i Västergötland, en av dem som har valt att bli mjölkbonde.

Det är dags att mjölka på Hanna Johanssons gård utanför Falköping. Här har hon 60 kor, som hon skaffade förra sommaren när hon lämnade gården hon är uppväxt på för att starta eget. Och hon känner att branschen har framtiden för sig.

– Det märks ju på bönder runt omkring. Det är en helt annan strömning nu, att folk börjar våga satsa igen och det blir generationsskifte. Barnen vågar ta över och de som har tvekat lite känner att nu kör vi igen, säger Hanna Johansson.

Och du är faktiskt den nya generationen här. Har du aldrig tvekat?

– Inte en gång.

Utvecklingen har vänt för landets mjölkproduktion. Nu när mjölkpriset för bönderna har höjts så är de som vågar satsa fler än de som lägger ner sin verksamhet.

Det visar årets lantbruksbarometer som Lantbrukarnas riksförbund LRF presenterar idag. Och det är en mycket positiv barometer i år. 3 831 lantbrukare har intervjuats och av dem så kan nu nästan hälften tänka sig att öka den produktion de har.

Mest nöjda är växtodlarna, på andra plats kommer mjölkbönderna.

Många ute på landets gårdar väljer också att investera i fler maskiner. Förra året gjorde 37 procent av de tillfrågade det Så många har inte investerat sedan 1989 års barometer.

Men det finns problemområden. Höga foderpriser och dålig lönsamhet sägs vara orsaken till att mer än var femte nöt- och grisköttsproducent vill minska eller lägga ned sin verksamhet inom tre år. Och många oroar sig för klimatförändringar.

Men trots det här finns det en stark framtidstro för lantbruket, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

– Kurvorna pekar ju uppåt, investeringarna ökar och framtidstron är väldigt stor. Och det som är kanske mest glädjande i den här rapporten är att mjölkbönderna känner en större tillförsikt inför framtiden, säger Lars-Göran Pettersson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".