Landsting vill kunna pruta på läkemedel

Det behövs en rimligare prissättning på läkemedel, anser Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Samhällets kostnader för läkemedel ökar allt snabbare, och för att komma åt det vill SKL att landstingen ska kunna förhandla mer om priserna med industrin.

– Det normala är ju att när fler läkemedel kommer inom samma område så sjunker priset eller om man skriver ut läkemedlet till fler diagnosgrupper så sjunker priset.

– Men det gör det inte i vårt system och det gör ju att prissättningen på läkemedel inte påminner mycket om prissättning på andra produkter i samhället så att säga, säger Henrik Hammar som är ansvarig för läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Platt-tv och datorer blir billigare med tiden men för läkemedel ändras inte priset sedan det fastställts av den statliga Läkemedelsförmånsnämnden. Först när patentet har gått ut kan billigare kopior komma in och konkurrera.
Just nu pågår ett arbete inom landstingen för att komma åt kostnaderna för läkemedel. De ökar allt snabbare med flera hundra miljoner kronor varje år. En anledning är att många nya och dyra mediciner kommer ut på marknaden.

SKL menar att priset för ett läkemedel borde kunna sjunka redan innan ett patent har gått ut, till exempel om fler patienter än man först räknat med kan använda medicinen.

Då får läkemedelsbolaget sälja mer och det borde kunna pressa priset. Läkemedelsbranschens organisation, LIF, säger att man kan tänka sig mer flexibla priser men då måste de också kunna gå uppåt.

– Det vi skulle vara intresserade av att diskutera är en modell där det finns möjligheter att revidera priset under ett läkemedels livscykel, säger LIF:s vice vd Anders Blanck..

– Det handlar då om både pris nedåt men också att kunna höja priset i det fall det visar sig att patientgrupper inte är så stora som de har beräknats bli eller att det tillkommer nya behandlingsgrupper som visar att det finns ett nytt värde av produkten, att ha den flexibiliteten välkomnar vi.

Ett annat sätt för landstingen och SKL att minska läkemedelskostnaderna är mer centralisering av besluten kring vilka nya läkemedel som ska få börja användas inom vården. En annan sak man arbetar på är hårdare prioriteringar.

Bland läkare finns en oro för att rätten att skriva ut recept på alla mediciner ska snävas in. Mikael Rolfs på Läkarförbundet påpekar att det finns en baksida av att hålla kostnaderna för mediciner nere.

– Det viktigaste måste ändå vara att man ser över vad läkemedelskostnaden står för, det vill säga vad man får i relation till kostnaden.

– Får man en patient som kan gå hem flera dagar tidigare från sjukhuset som kan gå tillbaka till arbetet mycket tidigare, så har man ju gjort en samhällsekonomisk vinst av ett i sig dyrt läkemedel, säger Mikael Rolfs.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".