Kärnkraft fp:s huvudsatsning inför EU-val

Folkpartiet börjar nu formera sig inför nästa års val till EU-parlamentet och den viktigaste valfrågan kommer att bli en satsning på kärnkraft.

– Vi ser att kärnkraft är en viktig del av lösningen och menar att vi måste diskutera den här frågan som en del av framtidens lösning också, säger folkpartistiska Europaministern Cecilia Malmström.

Satsningen på kärnkraft står överst i den lista på olika valfrågor folkpartiet i dag presenterade.

Ändå är det så att EU inte på något sätt bestämmer vilka energikällor olika länder väljer. Flera EU-toppmöten har i sina slutsatser slagit fast att varje land själv väljer sin energimix.

Men det finns ändå ett sätt för EU att uppmuntra länderna att välja kärnkraft och det är genom att anslå forskningspengar.

Genom att EU ger pengar till forskning om kärnkraft kan också fler kärnkraftverk byggas, säger folkpartiets partiledare Jan Björklund.

– Ja, eftersom vi tror att kärnkraften har en viktig roll i den framtida svenska och europeiska energimixen så menar ju vi att det är angeläget att få fram nästa generation kärnkraft. Man måste ju forska om de energikällor man tror har potential, säger Jan Björklund.

Andra frågor folkpartiet vill satsa hårt på i EU-valet nästa år är en tidsplan för när Sverige ska byta ut kronan mot euron, skapandet av ett europeiskt FBI för att bekämpa den organiserade brottsligheten och att avskaffa EU:s jordbruksstöd till Europas bönder.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".