Regeringen kritiseras för missbruksvård

Kvaliteten på vården för missbrukare varierar beroende på var man bor i landet. En del får inte ens kvalificerad vård för sitt narkotikamissbruk, anser regeringen som tillsätter en utredning för att se över lagstiftningen på området. Men redan innan ens utredaren är utsedd får regeringen kritik.

– Det har blivit som samhället  i övrigt. Det har blivit tuffare även för det här klientelet och vi känner varje vecka, varje dag, varje månad att resurserna inte räcker till, säger Stefan som arbetar på ett behandlingshem för missbrukare i södra Sverige.

– Vi känner att vi gör ett gott jobb med de verktyg vi har, men det finns ju så många, många mer som vi skulle kunna möta och hjälpa i deras missbruksproblematik, säger han.

Regeringen tillsätter en ny utredning ska arbeta fram till år 2010 och se över de olika lagar som rör vården för missbrukare  i kommuner och landsting.

Syftet är att få bättre kvalitet på vården, göra tydligt vem som har ansvaret för en person med till exempel narkotikamissbruk, och förhindra att missbrukare bollas mellan kommunens socialtjänst och landstingen.  Maria Larsson är folkhälsominister.

– Det är också så att en person som till exempel både har en psykisk sjukdom och ett missbruk ofta inte får komma någonstans, ingen vill ta ansvaret. Vi vill tydliggöra nu vem som har ansvaret, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Regeringen tycker att tillsynen vad gäller hemmen för missbrukare är undermålig och avsätter 40 miljoner kronor för att extra tillsyn.

Man ger bland annat Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra kunskapen bland läkare när det gäller narkotikaklassade läkemedel.

Socialdemokraten Björn Fries som var nationell narkotikasamordnare tillsatt av den förra regeringen, men som också har arbetat för nuvarande borgerliga regeringen, tycker att regeringen kommer med alldeles för få konkreta satsningar.

Han tycker att man i stället för att utreda mer på området borde ge pengar till landstingen så att de kan ge heroinmissbrukare rätt vård, men också att regeringen borde straffa de landsting som inte ger en bra vård idag.

– Myndigheterna ska inte kunna komma undan genom att strunta i en svag och utsatt grupp utan där måste det bli konsekvens. De enda som kan vidta åtgärder här är regeringen, anser Björn Fries.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".