1 av 2
Pojke på väg till arbete på ett kakaofält i Elfenbenskusten. Arkivfoto: Christine Nesbitt/Scanpix.
2 av 2
Kakaobönor.

Ghana arbetar för att hindra barnarbete

För några år sedan uppstod ett ramaskri när omvärlden fick upp ögonen för att råvaran till chokladen vi äter skördas till stor del med hjälp av barn. De kakaoproducerande länderna fick en tidsfrist till i sommar för att ta itu med barnarbetet, annars hotar bojkott. I Ghana som är en av världens största kakaoproducenter försöker regeringen nu göra något åt problemet, inför att tidsfristen löper ut.

Skoltrumman trummar in till lektion i en av byskolorna i Suhum i centrala Ghana.

Numera går 91 procent av barnen i kakaodistrikten i skolan, enligt Ghanas regering, som har hård press på sig att visa omvärlden att man tar itu med barnarbetet. En bojkott av kakao vore en katastrof för det fattiga Ghana, där kakaoexporten är ett av de allra viktigaste inslagen i ekonomin.

Men det är inte varje dag barnen kommer till skolan.

– När pappa har mycket att göra måste jag stanna hemma ibland och hjälpa till på kakaoodlingen, säger George Norvo som är 13 år.

– Gör inte om det, säger min lärare när han får reda på var jag har varit. Men under skördetiden måste jag vara med och hjälpa till, det gör vi alla sex syskon, säger George.

Lantbrukarfamiljer i fattiga länder skulle inte klara sig utan hjälp av sina barn i jordbruket, det menar till exempel FN:s barnfond UNICEF, men barnen måste också få gå i skola, och får inte utföra farligt arbete enligt FN.

Och att efterleva det är vad Ghanas regering nu har lovat att försöka åstadkomma. 

Kwame Asare på lantbrukarnas fackförbund GAWU är en av dem som nu åker runt i byarna för att informera och utbilda. Han träffar familjer i hemmet, ordnar bymöten, pratar på lokala radiostationer, för mycket handlar om okunskap, säger han.

Barnen blir sjuka när de hjälper till att spruta bekämpningsmedel på kakaoodlingarna till exempel, men föräldrarna har inte förstått varför. Nu får de veta det, säger Kwame Asare.

GAWU är mycket positivt till att regeringen i Ghana har börjat bry sig om barnarbetet, men anser att det också handlar om att bönderna borde få mer betalt för sina produkter. Föräldrar som har råd låter inte sina barn arbeta.

– På lördagarna när det inte är skola använder jag macheten för att skära ner kakaofrukterna, dela på dem och plocka ut bönorna säger Charlotte Enima som är 8 år.

– Sen säljer min pappa bönorna när de har torkat och det är så vi har råd med min skoluniform, säger hon och visar upp sin blå hängslekjol som hon är mycket stolt över och helst skulle vilja ha på sig jämt. 

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se
Mer om barnarbete och kakao i Studio Ett efter klockan 16.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".