Nya förhandlingar i FN kring klimatet

Efter klimatöverenskommelsen vid mötet på Bali i december fortsätter nu täta förhandlingsmöten inom FN för att hinna få till stånd ett bindande avtal 2009 då Sverige är EU:s ordförandeland.

Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson säger att utspelet från president Bush om vilka åtaganden USA är berett att ta på sig har väckt mycket kritik hos andra länder.

– De reaktioner som jag tagit del av har samtliga varit negativa. Vi fick en omedelbar och stark reaktion från exempelvis Sydafrikas miljöminister. Han menade att USA visade loosership, inte leadership. Jag har bara hört kritiska röster, säger Anders Turesson.

USA beskrivs som en förlorare i klimatfrågan, inte som en ledare. President Bush har sagt att USA ska sluta öka sina utsläpp först 2025 medan EU-länderna har sagt att man ska minska utsläppen med 25-30 procent till 2020.

I överenskommelsen från Bali slås det fast att det krävs stora utsläppsreduktioner för att bromsa klimatförändringen. Men diskussionen gäller också vilka förpliktelser som stora utvecklingsländer som Kina och Indien ska ta på sig.

– Det är odiskutabelt att i-länderna måste gå före och ta på sig de största åtagandena. Det är ingen som ifrågasätter det. Men vi har också stora snabbt industrialiserande u-länder som är ganska avancerade i dag och som svarar för stora utsläpp. Deras åtgärder för att minska utsläppen måste definitivt öka.

Inom EU har det nu skapats elva förhandlingsgrupper för att lösa olika frågor för en överenskommelse till slutet av 2009. Ett tungt ansvar vilar på Sverige som är EU:s ordförandeland den hösten. Men ordförande första halvåret är Tjeckien och resultatet beror också på hur Tjeckien bereder vägen.

Den tjeckiske presidenten har uttalat sig kritiskt om klimatfrågan och mot stora utsläppsminskningar. Inom EU väntas en strid om hur utsläppsminskningarna ska fördelas mellan länderna. Frågan är om EU:s 27 medlemsländer kommer att kunna hålla samman i en enig linje.

– Att hålla ihop EU kräver alltid en stor ansträngning. Det kommer inte av sig självt. Men jag tror att prognosen är ganska gynnsam för att vi faktiskt ska kunna hålla ihop i den här frågan, säger Anders Turesson.

Nästa större möte i klimatförhandlingarna hålls i Bonn i juni.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".