Nya smittor med illegalt införda hundar

En smittsam hundsjukdom, TVT, har för första gången upptäckts i Sverige. Den fanns hos en rumänsk gatuhund som har importerats hit och som kan ha spritt smittan vidare innan den avlivades. Att importera herrelösa hundar har blivit populärt men det ökar också risken för att nya okända djursjukdomar sprids i Sverige.

– Jag är rädd för att vi som svenska veterinärer är dåligt insatta i många av de här sjukdomarna. Vi har aldrig sett dem kliniskt och därför är det ju också svårare för oss att vara uppmärksamma på de här diagnoserna när de först dyker upp, säger docent Henrik von Euler vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Den sjuka hunden hade importerats från Rumänien via en ideell organisation som tar hand om gatuhundar. Köparen hade fått veta att hunden hade en polyp men att den fått med sig antibiotika.

Men det visade sig vara cytostatika, cancermedicin, och den lokala veterinären rådde ägaren att kontakta djursjukhuset vid Lantbruksuniversitetet, där Henrik von Euler är onkolog. Han säger att TVT är en sjukdom som vållar stort lidande.

– Den yttrar sig på det viset att både hanhundar och tikar kan drabbas av den. Man får utväxter i könsorganen som kan bli ganska omfattande, se nästan blomkålsliknande ut eller så får man likartade utväxter i nosregionen eller ansiktsregionen eftersom den smittar antingen via parning eller att hundarna nosar på varandra, säger Henrik von Euler.

Att importera herrelösa hundar från bland annat Östeuropa har blivit populärt, hur vanligt är svårt att få veta eftersom Jordbruksverkets hundregister saknar uppgifter om ursprungsland.

Hundar som importeras från EU-länder ska vara vaccinerade mot dvärgbandmask och rabies men behöver inte sitta i karantän. Jordbruksverket råder den som importerar hund att göra grundliga veterinärunderökningar men lagen kräver inte det.

På Gärdet i Stockholm i solen rastar Tirild Oftedal hundarna Zonko och Frank.

– Ja, det är klart att det är skrämmande för det är snack om smittospridning och speciellt vad det gäller den illegala, vad kallar man det, importen av hundar. Den tycker jag är mest skrämmande för då sker det ju ingen veterinärbesiktning och man vet ju inte heller om de har tagit de rätta medikamenterna så det är riktigt skrämmande, säger Tirild Oftedal.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".