Mats Odell
regeringsförslag

Samkörning ska minska bidragsfusk

Fler myndigheter ska kunna samköra sina dataregister för att upptäcka fusk och felaktiga utbetalningar, föreslår regeringen. Det gäller till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och kommunernas socialnämnder.

Finansmarknadsminister Mats Odell tycker att skälen till datasamarbetet är flera.

– För att öka rättssäkerheten i Sverige, för att minska de felaktiga utbetalningarna, bidragsfusket, som i dag uppgår till ungefär 18-20 miljarder kronor. Det är lika mycket som hela polis- och åklagarväsendet kostar.

Om en rad myndigheter ständigt och direkt ska kunna se vad en person har tjänat och hur han fått in pengarna, är inte det ett stort intrång i integriteten?

– Jag skulle vilja säga att, i det arbete som nu pågått under lång tid med att förbereda det här förslaget, så har alla de instanser som har att vårda den personliga integriteten, tillstyrkt eller lämnat utan erinran, säger Mats Odell.

I dag kan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, och a-kassorna direkt lämna uppgifter om utbetalningar till varandra via datanätverk. En del andra utbyten sker redan elektroniskt efter exempelvis förfrågningar via telefon.

Men nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att ännu fler myndigheter direkt via datorn ska kunna ta del av vad en person tjänat under en period och på vilket sätt. Några myndigheter som nämns är Migrationsverket, Skatteverket, Statens pensionsverk, Kronofogden och kommunernas socialnämnder.

Socialnämnderna ska inte lämna ut några uppgifter men alltså kunna se via datasystemen om socialbidragstagare får pengar från annat håll som inte kommunen känner till.

– Felaktiga utbetalningar kommer att minska i de systemen, som faktiskt är de mest drabbade, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Förekommer det mycket fusk med socialbidraget?

– Man räknar med att ungefär 18 procent av utbetalningarna på något sätt är felaktiga. På det här sättet finns det goda förutsättningar för att pengarna hamnar på rätt ställe.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".