Dalai lama villig till samtal med Peking

Tibetanernas andlige ledare Dalai lama välkomnar Kinas erbjudande att träffa ett av hans sändebud för samtal. Erbjudandet från Peking kom samtidigt som Kina står under allt hårdare internationell press att starta en dialog med Dalai lama.

Kinas officiella nyhetsbyrå säger att samtal med ett sändebud från det man kallar ”Dalai-sidan” kan starta inom de närmsta dagarna, och att Peking hoppas att en dialog ska få slut på separatism och försök att sabotera OS i Peking i sommar.

En talesman för Dalai lama, som har sitt högkvarter i exil här i Indien, välkomnar erbjudandet från Peking och säger att bara samtal mellan Kina och Dalai lama kan lösa krisen.

Kinas styrande kommunistparti har envist hävdat att Dalai lama och hans anhängare både vill bryta sig loss Tibet från Kina och sabotera OS, detta trots att Dalai Lama upprepade gånger sagt att han enbart strävar efter större autonomi för Tibet inom Kina. Dalai lama har också uttryckt sig positivt om OS i Peking.

Fredagens besked från Peking om samtal tyder på att regimen försöker byta taktik i fråga om Tibet-krisen. Efter upploppen i Tibet i mars har Peking svartmålat Dalai lama som ansvarig för våldsamheterna och man har uppmuntrat en hätsk kampanj mot honom i kinesiska medier, något som gjort möjligheterna för samtal små.

Men oroligheterna i Tibet hotar kasta en skugga över OS. USA, EU och andra har enträget uppmanat Peking att inleda en dialog med Dalai lama och att upphöra med religiöst och politiskt förtryck i Tibet.

EU-ledaren Jose Manuel Barosso befinner sig i Peking i spetsen för en stor EU-delegation, och han sa tidigare på fredagen att han hoppas på snara framsteg i Tibet-frågan. Tibet har stått högt på dagordningen vid EU-delegationens möten i Peking.

Kinas regim har haft samtal med sändebud från Dalai lama tidigare, dessa samtal har ofta förts i hemlighet. En omgång samtal inleddes 2002 men avbröts utan kända resultat. Sista gången regimen träffade Dalai lamas representanter var såvitt känt i juli 2007.

Det återstår att se om Peking är berett att gå Dalai lama till mötes i fråga om kraven på ökad autonomi för Tibet, eller om samtalen bara ägnade att lätta på spänningarna och dämpa den internationella kritiken.

Nils Horner, Mumbai
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".