Irakiska flyktingar i Sverige

Ekot, P1-morgon och Studio Ett  har granskat villkoren för den irakiska flyktinggruppen i Sverige.

6 maj
Få av de irakiska invandrarna i Sverige jobbar. Värst är det bland de irakiska kvinnorna där tre av fyra saknar sysselsättning. Hör vad irakier själva tänker om det. Integrationsminister Nyamko Sabuni och Nalin Pekgul, ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet, diskutera vad som kan göras åt problemet.
Katarina Gunnarsson har träffat några irakier som sänder radio från en källare i Hägerstensåsen.

5 maj
Förra året kom drygt 18 000 irakier till Sverige. Enligt regeringens senaste förslag måste gruppen ha ordnat bostad och arbete för att kunna få hit sina anhöriga. Det ser inte ut att bli lätt om man ser på situationen för de irakier som varit i Sverige i tio år. Arbetslösheten bland dem är skyhög. 73 procent av kvinnorna och 60 procent av männen födda i Irak saknar sysselsättning, enligt SCB.

2 maj
 

På Skavsta flygplats utanför Nyköping väljer polisen att polisanmäla de asylsökande som visar upp falska handlingar, medan polisen på Arlanda oftare skriver av anmälningarna. Luay Mohamed Abdelamir erkände att han använt ett falskt pass för att fly från Irak. Han dömdes till en månads fängelse i tingsrätten. Per Löwenberg, ansvarig för utlänningsfrågor på Rikspolisstyrelsen och Gregor Noll, professor i folkrätt i debatt. (P1-morgon)

Migrationsverket i Flen väljer att rutinmässigt polisanmäla irakier som visar falska papper under asylprocessen. Sedan i februari har ett 30-tal asylsökande polisanmälts. Hittills har ett knappt 20-tal ställs inför rätta och dömts. Studio Ett har varit med på sex rättegångar mot irakier som kommit via flyktingsmugglare och sedan lämnat falska papper till Migrationsverket. (Studio Ett) 

30 april

25 april 

Barn och barnfamiljer från Irak kan i framtiden avvisas till Irak. I två vägledande fall har Migrationsverket gjort en hårdare bedömning av irakiska barns asylskäl. Många av de här barnen bär på krigstrauman, som skolorna har svårt att behandla. Katarina Gunnarsson har träffat Haidar och hans familj.

21 april
Haidar är 14 år. Han är ett av nästan 11 000 barn från Irak, som fått uppehållstillstånd i Sverige sedan år 2003. Många av de skolor som tar emot de irakiska barnen ställs inför stora utmaningar. Katarina Gunnarsson träffade Haidar. Reportaget följs av ett samtal med Eva Jönsson, undervisningsråd på Skolverket. (Studio Ett i P1)

19 april
I den amerikanska kongressen får Sveriges flyktingpolitik beröm för sin generositet. Samtidigt tar tvångsavvisningarna till Afghanistan fart och sedan ett par månader får de flesta irakiska asylsökande avslag. Vem tar ansvaret för denna åtstramning? Om asylbeslut som Svarte Petter-spel i ett system där juristerna fått huvudrollen.

16 april
 

Trots att offentliga ombud som företräder asylsökande begått allvarliga fel i sitt arbete så får de nya uppdrag från migrationsverket. Katja Magnussons reportage i Studio Ett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".