Satsar på sänkt skatt.
Nya finansborgarrådet

Vill fortsätta sänka skatten i Stockholm

Moderaten Sten Nordin efterträder Kristina Axén Olin som finansborgarråd i Stockholm. Med ansvar för en budget på 30 miljarder kronor och en företagssektor på 100 miljarder kronor, vill Nordin fortsätta att sänka skatten för stockholmarna.

– Långsiktigt så vill jag fortsätta att sänka kommunalskatten i Stockholm. Jag tycker inte att den är tillräckligt låg och sedan får vi sätta oss ner i budgetarbetet och se i vilken takt det kan ske, säger Sten Nordin, som varit riksdagsledamot sedan valet 2006.

I Stockholm har nu införts trängselavgifter, någonting som du var kraftigt emot. I vilken grad tycker du att dina farhågor har besannats?

– Jaha, det är ju så att man får ju gilla de beslut som är och särskilt när man har haft en folkomröstning.

Det finns ju förslag om att man ska införa trängselavgifter även på Essingeleden till följd av diskussionerna kring Förbifart Stockholm, den stora kringleden, hur ser du på det?

– Jag har sett det och jag tror att det blir svårt att motivera trängselavgifter på Essingeleden när det inte finns någon annan alternativ väg att ta. Det är en helt annan sak om vi har alternativa vägar så att som jag ser det idag, så nej.

Hur ska man då finansiera förbifarten?

– Vi har ju trängselskatter idag och jag tycker att, som Carl Cederschiöld har funderat i sin utredning, Stockholmsberedningen, så skulle vi kunna använda dem till att finansiera förbifarten.

Du nämnde vägar här, men kollektivtrafik då?

– Ja, vi måste satsa på kollektivtrafiken också och jag skulle bland annat gärna se en spårvagnslinje från Kungsholmen till Värtan genom staden, säger Sten Nordin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".