Mjölkbönder välkomnar näthandel

I juli startar den nyzeeländska mejerijätten Fonterra handel med mjölkpulver på internet. Även andra mejeriproducenter i övriga världen erbjuds att delta i näthandeln. Mjölkbönderna i Norden hoppas att det ska leda till ett världsmarknadspris för mjölk.

Den nyzeeländska mejerijätten Fonterra vill skapa en världsmarknad för mejeriprodukter.

Under det första året räknar bolaget, som är världens största exportör av mejeriprodukter, med att sälja 20 procent av sitt hemmaproducerade mjölkpulver på internet. Så småningom ska utbudet breddas med flera andra mejeriprodukter och näthandeln öppnas också för konkurrenter.

Initiativet välkomnas av mjölkbönderna i Norden. Internethandeln gör det möjligt att följa hur mjölkpriset utvecklas internationellt. Mjölkproducenterna kan avgöra om priset mejerierna erbjuder är rimligt, hoppas mjölkbönderna.

Idag varierar mjölkpriserna kraftigt eftersom det bestäms lokalt av mejerierna. I Europa är skillnaden nära 150 kronor mellan högsta och lägsta pris för 100 kilo mjölk. I exempelvis Tyskland är mjölkbönderna på krigsstigen efter att livsmedelskedjorna pressat priset med hänvisning till överproduktion av mjölk.

När internethandeln kommer igång kan mjölkbönderna själva kontrollera utbudet på världsmarknaden och anpassa pris och produktion efter det, säger organisationen Danska Mjölkproducenter, systerorganisation till Svenska Mjölkbönder.

Mjölkpriset har varit en stående stridsfråga mellan mejerier och producenter. Nu hoppas bönderna att näthandeln ska göra slut på det.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".