Samkörning ska stoppa bluffstudenter

Ovanligt många söker uppehållstillstånd i Sverige för att studera här. Nu vill Verket för högskoleservice, VHS, och Migrationsverket samköra sina register för att lättare upptäcka dem som låtsas vilja plugga för att få uppehållstillstånd, men även för att studenterna ska få sina tillstånd i tid.

Mohsin Saleemi från Pakistan pluggar nanoteknologi på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Han säger att det vore bra med hårdare kontroller. Han räknar med att han har allt i sin ordning och att han kommer att få sina tillstånd.
Masterstudenten Mohsin säger att han vet att det finns oseriösa agenter i Pakistan som tjänar pengar på att sälja studentvisum.

En studie Migrationsverket presenterade 2005 visade att en fjärdedel av dem som fick uppehållstillstånd för studier aldrig började plugga här.

Det finns inga färskare siffror än så, men Mohsin säger att han la märke till en sådan tendens när han började plugga på KTH i höstas.

Det kan finnas många orsaker till varför alla inte börjar sin utbildning, men en risk är att utbildningssystemet används som täckmantel av till exempel människosmugglare, menar Migrationsverket.

Det är en av anledningarna till att VHS har bett regeringen om tillstånd att dela med sig av sitt antagningsregister, säger Bengt Levinsson på VHS.

– Det handlar naturligtvis om att få uppehållstillstånd till rätt person, visst handlar det om det.

Men det nya samarbetet handlar också om att studenterna ska hinna få sina uppehållstillstånd i tid. Ökningen från några tusen ansökningar om året i början av 2000-talet till nästan 20 000 förra året, har lett till problem på Migrationsverket, säger Anita Engström där.

– Det som inte fungerade, det var att vi inte hann få våra beslut klara i tid till terminsstart, vilket kunde innebära att en student missade sina studier, säger Anita Engström.

På grund av det här har Migrationsverket ökat antalet studenthandläggare. Men att få tillgång till VHS register skulle snabba på processen säger Anita Engström.

Mohsin Saleemi hoppas att Sverige uppfattar den stora ökningen av studenter från Asien och Afrika som nånting positivt och att man inte börjar ta betalt av dem. Han själv skulle inte ha kunnat ta en masterexamen om det inte hade varit gratis.

- Vi som vill studera men som inte har pengar, kommer inte att kunna. säger Mohsin Saleemi.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".