Irans president och Pakistans premiärminister före beslutet.

Gas enar Iran och Pakistan

Trots motstånd från USA ser det ut som om de två rivaliserande regionala makterna Iran och Pakistan planerar ett omfattande samarbete. Det gäller en flera hundra mil lång ledning för iransk naturgas.

Efter mer än tio års förhandlingar och ständiga propåer från Iran har Pakistan nu bestämt sig för att genomföra ett enormt stort gasprojekt mellan de båda länderna.

Det ekonomiskt hårt prövade Iran vill sälja sin naturgas och Pakistan vill försäkra sig i fråga om landets framtida energisäkerhet.

På måndagen träffades de båda ländernas presidenter i Pakistan och meddelade att de nu enats om att genomföra projektet att bygga den drygt 260 mil långa gasledningen från Iran, som ska gå till Pakistan och sedan vidare till Indien.

Ett projekt som USA länge varit motståndare till, då USA vill isolera Iran, som misstänks vilja skaffa sig kärnvapen.       

Det här projektet har kantats av en rad svårigheter ända sedan Iran under tidigt 90-tal försökte locka Pakistan och Indien att köpa iransk gas.

Ett problem var att få de gamla fienderna Pakistan och Indien att satsa på ett gemensamt mångmiljardprojekt i amerikanska dollar räknat. Men då båda dessa kärnvapenländer är beroende av energi utifrån så har man nu i stort sett enats kring projektet.       

Det har även rått stor politisk oenighet mellan Iran och Pakistan, två muslimska regionala makter som kämpat om inflytandet i regionen, inte minst när det gäller utvecklingen i Afghanistan som båda gränsar till. Pakistan stödde den tidigare afghanska talibanregimen medan Iran såg densamma som en fara.

Dessutom har den iranska ledningen varit misstänksam kring Pakistans, åtminstone tidigare, goda relationer med USA.

Men energifrågan tycks nu ena gamla rivaler. Medan USA tycks förlora en del av sitt gamla inflytande i det energirika men mycket konfliktfyllda Mellanöstern ser sig Pakistan och Indien om efter säkra energileverantörer i grannskapet.  

Helt klart är att energisäkerhetsfrågan påverkar den gamla säkerhetspolitiska världskartan. 

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".