Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljedumpare tagen på bar gärning

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 12.10
1 av 2
Deltar i spaningarna.
2 av 2
Peter Poulsen.

Ett fartyg upptäcktes i natt när det höll på att dumpa olja på danskt vatten, utanför Skagen. Upptäckten gjordes i samband med världens kanske största havsmiljöoperation, som har pågått i tio dagar bland annat utanför den svenska västkusten.

Flygplan från tio länder har tillsammans jagat fartyg som olagligen släpper ut olja i havet.

– Det här är nog en av världens största operationer av det här slaget. Det säger Leif Welming, stabschef för det svenska kustbevakningsflyget.

Ett svenskt plan har varit med i den gigantiska jakten efter oljesyndare, tio dagars intensiv spaning som avslutades nu på onsdagsförmiddagen.

– I det här faller är det utgångspunkt från Ålborg och vi flyger över Skagerack. Vi flyger ut i de fartygsrutter som finns runt Skagen in mot Göteborg, in mot Bråfjorden och Oslofjorden.

Den svenska kustbevakningen hittar varje år runt 300 oljeutsläpp i svenskt vatten. Antalet utsläpp är ungefär detsamma som tidigare, men jämfört med för 10-15 år sen är varje utsläpp mindre räknat i liter, säger Leif Welming.

Problemet med fartyg som olagligt släpper ut olja har alltså minskat, men länderna runt Nordsjön och Skagerack har ändå beslutat sig för att ta gemensamma krafttag mot den här typen av miljöbrottslingar.

De tio dagarnas jakt har inneburit att man har hittat totalt 17 oljeutsläpp i havet väster om Sverige, och i natt upptäckte danskt flyg hur ett norskt tankfartyg just höll på att släppa ut olja i havet, utanför Skagen. Leif Welming har blandade känslor inför att man tar oljesyndare på bar gärning.

– För miljön är det naturligtvis inte bra att man släpper ut olja. Däremot är det tillfredsställande att vi har förmågan att upptäcka det och att vi har förmågan att på sikt lagföra sådan här illegal verksamhet, vilket det är, säger Leif Welming.

Danmark har nyligen kraftigt höjt bötesbeloppen för olagliga oljeutsläpp i havet. Att släppa ut 100 liter olja leder till böter på en halv miljon danska kronor, säger örlogskapten Peter Poulsen till Ekot. Det var ungefär så mycket olja som släpptes ut natten till onsdag.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".