Efter incesttragedin

Österrike försöker förbättra sin image

Österrike ska starta en imagekampanj för att återställa sitt internationella rykte efter avslöjandet att en man under 24 år hållit sin dotter inspärrad och våldtagit henne i en källare. Det sa landets regeringschef Alfred Gusenbauer till reportrar i Wien på onsdagen.

Samtidigt kommer nya detaljer fram i fallet som att mannen varit på semester i Thailand medan dottern och tre barn suttit i bunkern under hans hus i Österrike.

Det är åtminstone en Thailandssemester han varit på. Bilderna rullar på TV, de finns också tillgängliga på internet. Mannen rider elefant, han äter, han får massage på stranden och han fäller plumpa uttalanden, bland annat om människojakt.

Den till synes bekymmerslöse badaren är alltså samme man som hemma i Amstetten stängt in delar av sin familj i ett fönsterlöst källarutrymme. Dessutom var han av allt att döma den ende som visste hur man skulle kunna ta sig in i och ut ur bunkern bakom ståldörren.

Det har gett näring åt spekulationer att han ändå skulle ha haft en förtrogen, som kanske kände till att han höll människor fångna och som hjälpte honom med deras försörjning när han själv var på badsemester.

Hur har de annars fått mat där i källaren? Hur har sopor efter fyra personer tagits om hand i ett utrymme utan fönster på 60 kvadratmeter? Men den österrikiska polisen upprepar att ingenting hittills tyder på att mannen haft medhjälpare. Det fanns ett lagerrum i bunkern.

Däremot har någon ändå tipsat polisen den dagen mannen greps. Då tog han med dottern och hennes bägge söner ut ur bunkern för att hälsa på det syskon som låg på sjukhus sedan en vecka tillbaka. Läkarna hade då efterlyst den fångna kvinnan. Innan hon kom till sjukhuset så har polisen berättat att någon har ringt och tipsat om att hon var på väg.

För första gången uttalade sig på torsdagen alltså den österrikiske förbundskanslern Alfred Gusenbauer om fallet. Det är inte Österrike som är gärningsmannen. Vi tänker inte tillåta att en man tar landet som gisslan. Det här är ett isolerat fall, sa han. Gusenbauer lovade att nu anlita bästa tänkbara rådgivare för den förestående imagekampanjen.

Men en erfaren österrikisk psykiater Max Friedrich ser ändå ett mönster.

– Brist på civilkurage är vanligt här i landet. Det visar också historien. Och vi är bra på att förtränga. Att titta bort, säger han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".