Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomisk pessimism bland hushållen

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 18.02

I kväll, onsdag, väntas den amerikanska centralbanken återigen sänka räntan för att bidra till att få fart på de ekonomiska hjulen i USA. Problemet är att samtidigt som en rad konjunkturprognoser spår sämre tider och bankerna rapporterar stora kreditförluster så ökar också det också pessimismen bland hushåll och konsumenter, som tycker det är dags ransonera på utgifterna.

Nästan dagligen strömmar det in rapporter och mätningar som visar som visar att vanliga hushåll gradvis blivit allt mer övertygade om att sämre tider är på väg.

Det gäller i USA, i Japan, i Europa och Sverige. Mätresultat som i sin tur kan bidra att prognoserna besannas. Vart utvecklingen är på blir delvis en fråga om det är hönan eller ägget som kommer först.

Så sent som på tisdagen kom det siffror i USA som sägs visa att de amerikanska hushållens optimism om framtiden sjunker. Till exempel är andelen hushåll som planerar för en semesterresa inom sex månader den lägsta på trettio år. Det trots att federala kontanta konsumtionsbidrag redan börjat betalas ut till hushållen.

Men samtidigt finns siffror som visar att omkring 600 000 amerikanska husägare inte klarat räntebördan på sina belånade bostäder, och till det väntas ett fortsatt fall i bostadspriserna.

Allvarliga tecken på problem av samma art finns även på flera håll i Europa, inte minst i Storbritannien och Spanien. Det tillsammans med höjda priser på bensin, olja och livsmedel spär på konsumenternas pessimistiska tongångar. Så även i Japan som så sent som idag, onsdag, skrev ner förväntningarna på den ekonomiska tillväxten.

Det är känt att det inte är ovanligt att det pågår det ett komplicerat växelspel mellan ekonomiska förväntningar och inrapporterad statistik.

Något som påverkat till exempel den senaste prognosen från Internationella valutafonden, IMF, som sammantaget spår att det dröjer flera år innan tillväxten i världsekonomin är uppe i samma fart som innan finanskrisen bröt ut. Där det inte går att utesluta att krisen kan utvecklas till krasch i stil med den som ägde rum 1930-talet, även om sannolikheten ju nu inte är överhängande stor.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".