Koraller dör i Stilla havet.

Syrebristen breder ut sig i världshaven

Flera havsområden har drabbats av en allt större syrebrist under de senaste 50 åren. Enligt forskarna har klimatförändringen en stor del i att syrefattiga områden breder ut sig i haven. Det framgår av en ny internationell studie.

En av forskarna är Lothar Stramma på Havsforskningsinstitutet vid universitetet i Kiel. Han säger att nedgången i syrehalten under de senaste femtio åren har varit störst i den tropiska delen av Atlanten och i östra Stilla havet medan det knappast har märkts någon förändring i Indiska Oceanen.

Forskarna har tittat på havsområden där det finns tillräckligt med data bakåt i tiden för att man ska kunna se förändringar av syrehalten på mellan 100 och 700 meters djup. Den här utvecklingen tror man har med klimatförändringen att göra.

Nu vill forskarna undersöka närmare vilken roll den globala uppvärmningen spelar och vilka andra processer, som spelar in, säger Lothar Stramma.

– Våra observationer stämmer med klimatmodellerna om ökande syrebrist i havet och man kan vänta att syrebristen kommer att expandera allt mer, säger Lothar Stramma.

Det allvarliga i de här resultaten är att sjunkande syrehalterna kan påverka hela ekosystemet i stora havsområden, äventyra fiskbestånd och andra organismer.

Forskarna planerar nu en tvärvetenskaplig storsatsning de närmaste åren för att undersöka vilka mekanismer som styr processerna i oceanerna och för att bättre kunna förutsäga vad som kommer att hända i framtiden.

Studien publiceras i tidskriften Science idag, fredag 2:a maj.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".