Kockstudenterna Roman Dmitrij och Valera Sidrova. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.
Moskva

Många partier ute för att fira första maj

Konkurrensen var stor om uppmärksamheten i årets första majfirande i Ryssland. Förutom de traditionella röda fanorna från kommunistpartiet höll nästan alla politiska partier och oppositionsblocken demonstrationer.

– Första maj är dagen när folk som arbetar i olika yrken samlas med samma mål, säger kockstudenten 18-årige Dmitrij Pavdron, som demonstrerade med vännerna från skolan Valera Sidrova och Roman Pavtjerevitsj.

– Vi studerar tillsammans och jag tror allt blir bättre, jag hoppas verkligen det, säger Roman. Alla tre stödjer maktpartiet Enade Ryssland för att det går åt rätt håll.

Vid Moskvas majfirande syntes mer av partiets röd-vit-blå fanor än av de traditionella röda arbetarrörelsesymboler.

Moskvas borgmästare Jurij Lusjkov talade vid Enade Ryssland och fackförbundens möte. I rutig skjorta och jeans både såg och lät Lusjkov som en tvättäkta arbetarledare där han krävde höjda minimilöner, dagis till alla och bättre pensioner. Han sluggade mot de ryska superrika oligarkerna men bifallet från publiken var måttligt.

Alla var väl medvetna om att en av oligarkerna är Lusjkovs egen fru, byggmästare Jelena Baturina, nummer 31 över de rikaste dollarmiljardärerna i Ryssland och den enda kvinnan som finns på listan.

En hel del av studenterna var inte där frivilligt utan ditkommenderade av skolans ledning. Men där fanns också äkta arbetarrörelse, som några medelålders kvinnor från handels avdelning i Moskva.

– Vi får inte organisera oss tillräckligt för att kämpa mot det som är viktigt för oss, som högre löner, säger Natasja, som inte vill säga vad hon tjänar som butiksbiträde, men lönen är skamligt låg och under minimilönerna.

Låga löner och hög inflation vållar stort missnöje. Vilda strejker har ökat på fabriker, i gruvor och senast i Moskvas pendeltåg. Det togs upp i oppositionspartiernas möten. Både liberala Jabloko och Kommunistpartiet demonstrerade i Moskva idag.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".