Passkontroll på Skavsta flygplats. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

UNHCR granskar svensk polis

Gränspolisen vid Skavsta flygplats anmäler asylsökande som kommer med falska pass. Nu ska FN:s flyktingorgan UNHCR undersöka om Skavstapolisens praxis strider mot flyktingkonventionen.

Förra året anhöll Skavstapolisen åttiotre personer, de flesta asylsökande, för att de använt falska handlingar när de kom till Sverige. En del dömdes till en månads fängelse.

Folkrättsprofessorer som Ekot talat med säger att förfarandet är ett brott mot Genèvekonventionen. Den tillåter anhållande av en asylsökande bara om myndigheten vill utreda personens identitet.

Hannah Matthiessen på FN:s flyktingorgan UNHCR i Sverige.

– Artikel 31 säger att man inte ska bestraffa en flykting som på ett olovligt sätt tar sig in i landet. Man ska inte heller beröva den personen rätten att röra sig fritt.

Hannah Matthiessen ser en tendens i Europa att asylsökande allt oftare spärras in.

Men personer på flykt behöver ofta falska handlingar, säger Hannah Matthiessen.

– Det finns ofta mycket goda skäl till att människor har falska papper eller inga papper alls. Många flyr från länder som har kollapsat eller där det är krig. Kanske är man själv förföljd, i korrumperade länder kan det ofta krävas massa pengar för att få ett pass.

UNHCR ska nu närmare undersöka Skavstapolisens praxis.

– Vi kommer att titta närmare på det här och ta kontakt med svenska myndigheter för att reda ut om det stämmer att det här sker systematiskt, säger Hannah Matthiessen.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".