Flera döda och skadade av bomb i Jemen

I Mellanöstern har minst 13 personer dödats och minst 45 skadats i Jemen vid ett attentat under fredagseftermiddagen.

Bakgrunden till attentatet tros vara den pågående konflikten mellan en shiamuslimsk gerillagrupp och den jemenitiska regeringen.

Det var efter fredagsbönen, precis när flera hundra människor skulle lämna en moské, som sprängladdningen på en motorcykel exploderade i provinsen Saada i norra Jemen, på gränsen mot Saudiarabien.

Panik utbröt när människor försökte ta sig från platsen samtidigt som sjukvårdspersonal skulle hjälpa offren.

Troligvis var attentatet riktat mot de soldater från den jemenitiska armén som besökte moskén för att be. Det var också framför allt soldater som dödades och skadades vid attentatet.

Varför attentatet skedde är än så länge oklart. Flera olika nyhetsbyråer talar dock om den konflikt som rasar sedan 2004 mellan regeringen och gerillastyrkor som krävt flera tusen dödsoffer under åren. Gerillastyrkorna är trogna den shiamuslimske religiöse ledaren Hussein Badreddin al-Houthi.

Så sent som i tisdags dödades till exempel minst sju soldater och 20 skadades när deras truppfordon attackerades av gerillamän.

al-Houthi, som själv anser sig vara en imam, har flera tusen anhängare, främst bland unga och anklagar den sittande regeringen i Jemen för att framför allt värna om landets sunnimuslimer och praktiskt taget strunta i de shiamuslimer som bor i provinser som Saada, som är bland de fattigaste regionerna i hela landet.

al-Houthi anser också att den jemenitiska regeringen har alltför nära relationer med USA.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".