Arbetslöshetssiffor gladde marknaden

Fredagens arbetslöshetssiffror från USA stärkte dollarn och gladde investerarna på världens börser. Trots att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn sjönk med cirka 20 000 personer i april så var mycket mindre än nedgången på 75 000 som befarades.

Arbetslösheten i USA sjönk till 5,0 procent i april från 5,1 i mars. Förväntningarna låg på en arbetslöshet på 5,2 procent, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Ekots ekonomiske kommentator Christer Hillbom säger att marknadens reaktion på de amerikanska siffrorna kan visa att det är ett sätt att ta fasta på de ljuspunkter som kommer i det osäkra läge som råder där många oroas över finanskrisen och nedgången i USA.

USA:s finansminister säger att man nu ser slutet på den finansiella krisen, men att det skulle vara så är helt omöjligt att slå fast, enligt Christer Hillbom.

För att lugna de finansiella marknaderna så utökade på fredagen Federal Reserve i samarbete med bland andra den Europeiska centralbanken sina nödreserver till banksystemet från 100 miljarder till 150 miljarder dollar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".