Sverigedemokraterna vill bredda sig

Under stor polisbevakning samlas under helgen sverigedemokrater från hela landet på partiets riksårskonferens i Karlstad. På fredagen valdes Jimmie Åkesson om som partiledare.

– Kan mötet välja Jimmie Åkesson till partiordförande för ett år?
- Ja.

Sven-Olof Sällström från talarstolen på sverigedemokraternas kongress i Karlstad igår, där Jimmie Åkesson, 28 år gammal, valdes för fjärde gången som partiledare för sverigedemokeraterna.

Det är ingen tvekan om att han har en stark ställning i partiet. Ingen annan kandidat hade ens nominerats till partiledarposten.

Sverigedemokraterna, som fick 2,9 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet, har nu siktet inställt på riksdagen och för att nå dit måste partiet få fler röster i delar av landet där man nu har ett svagt stöd, säger Jimmie Åkesson.

– Framför allt har vi pratat om att vi måste satsa i de folkrika länen och i storstadsregionerna, för eftersom vi har begränsade resurser behöver vi få ut så mycket som möjligt för de resurser som vi satsar och vi bedömer att vi får det i storstadsregionerna. Sedan finns det också en potential för partiet i de här områdena.

Sverigedemokraterna har nu ambition att bredda sin politik.  Målsättningen är att komma bort från stämpeln av ett parti som endast motsätter sig det mångkulturella samhället. I dag lägger partistyrelsen fram en politik för landstingen, men också i det programmet kommer frågan om svenskhet upp. Landstingens kultursatsningar ska stödja svensk kultur, eftersom det svenska kulturarvet är utsatt, säger Jimmie Åkesson.

– Om Mona Sahlin tycker att moskéer eller bosnisk folkdans är svensk kultur får hon väl tycka det och socialdemokraterna får lov att tycka det. Vi tycker inte det. Vi tycker att sådant som faluröda stugor och Evert Taubes visor och Astrid Lindgrens berättelser och sådant tillhör den svenska kulturen. Det är sådant vi tycker att man ska lyfta fram i kulturpolitiken. Det bör vara det som är vägledande för den svenska kulturpolitiken, säger Jimmie Åkesson.

Han får medhåll av sverigedemokraten Bo-Lennarth Adolfsson från Vallåkra utanför Landskrona.

– Ja, som svensk invånare måste jag ju hålla på svensk kultur. Kultur är något som har byggts upp under många, många generationer och kulturen skiftar från epok till epok. Jag tycker att vi ska hålla på vår gamla, för det är där vi känner oss hemma, säger Bo-Lennarth Adolfsson från Vallåkra.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.s

Jimmie Åkesson är gäst i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".